Pasform i nederdel

Den gode pasform i dine nederdele

De seneste mange indlæg her på bloggen handler om nederdele. Vi har været omkring længde, størrelse, stof, kropstype og design af nederdele. Men vi har endnu ikke været omkring pasformen, som ellers er det, mange bøvler med.

I vores optik er en god pasform i tøjet i høj grad en kombination af alle de elementer, vi tidligere har skrevet om. Den gode pasform opnår man, når størrelse, materiale og design går op i en større enhed, og passer til den krop og den personlighed, der skal bære tøjet.

Når man syr sit eget tøj, så kan man opnå den gode pasform, fordi man kan skrue på alle disse knapper. Man er ikke afhængig af en andens design, og man skal ikke passe ind i en standard størrelse. Man kan  føle sig lidt begrænset i stofvalg, men generelt har man meget større udvalg i metervarer, end der er i færdigt tøj i butikkerne. Især hvis man tør vove sig ud i online shopping (TIP: de fleste online stofbutikker sender gerne stofprøver, men du skal måske selv spørge om det i en mail eller ved at ringe til butikken).

Og når man finder frem til en god model, så kan man sy den igen og igen i forskellige metervarer og ændre på små designdetaljer, og på den måde ret nemt sy sig en masse nederdele med super pasform.

Vigtige elementer i en god pasform

For at få den gode pasform er der 3 ting, der især er vigtige i løbet af sy processen:

1. Inden du klipper stoffet, så kontrol mål mønsteret og tjek at du syr i den rigtige størrelse.

2. Prøv tøjet og tilret undervejs. Hvis du er meget i tvivl med et nyt mønster, så brug tid på at sy en prøvemodel i en rest stof eller i staut (ubleget lærred). Den tid, du bruger på det, kan vise sig at være givet godt ud i sidste ende, når du slipper for at pille op eller ligefrem kassere et stykke tøj, fordi det har brug for ændringer, du ikke kan lave når først stoffet er klippet.

3. Hav styr på dine syteknikker, så du får syet indsnit korrekt, sat lynlåsen ordentligt i og syet detaljer rigtigt. Det ses i det færdige resultat, og vil bidrage til den overordnede opfattelse af, om tøjet har en god pasform eller ej.

Tilret undervejs i syprocessen

Når du tilretter dine nederdele, så husk at du ikke er låst af dine sømme. Det er nemt at sy ind eller ud i sidesømmene, men det er sjældent der, der er brug for alle tilretningerne. I langt de fleste tilfælde er der brug for tilretninger i forbindelse med hofteben, mave og bagdel, og den type tilretninger skal laves i mønsterpapiret. Har du først klippet stoffet, er der ikke så meget at gøre.

I første nummer af Sysiden viser vi hvordan man tilretter mønsteret til en figur med topmave (dvs. de fleste kvinder, der har født børn). Og vi viser intet mindre end 5 designændringer til vores basis nederdel mønster. Så der er god mulighed for at opnå den gode pasform med vores basis A-formede nederdel.

Pasform i nederdel

Hvis du vil prøve vores mønster og vejledninger, så kan du bestille første nummer af Sysiden HER.