Design din egen nederdel, men overvej lige…

Alle de muligheder, man har, når man syr sit eget tøj, kan være lidt overvældende. Derfor ender mange med at sy de samme modeller igen og igen. Måske med få ændringer i designet, og i forskellige farver eller prints.

Og det er der bestemt ikke noget galt i. Men har man lyst til at udfordre sig selv lidt mere, og sy noget man selv har designet, frem for blot at følge et mønster slavisk, så er et godt råd herfra at starte med at finde ud af, hvad tøjet skal bruges til.

Hvis man ved, hvad man skal bruge tøjet til, så er man meget bedre rustet til at indgå kompromiser undervejs i processen, hvis der bliver behov for det. Og det gør der ofte. Især hvis man har et bestemt stykke stof i tankerne, eller et begrænset budget, kan det være nødvendigt at gå på kompromis med sit design.

Gå på kompromis med dit design

For at illustrere, hvad man kan komme ud for af designmæssige kompromiser undervejs i et projekt, vil jeg dele mine overvejelser i arbejdet med denne nederdel. (Beklager at stoffet er lidt krøllet. Billederne er taget den dag, jeg testede nederdelen, så den har været brugt i nogle timer på billederne).

Design din egen nederdel

Nederdelen er lavet ud fra månedens mønster i Sysiden nr. 1. Mønsteret er en A-formet nederdel, der går til lige under knæet, så jeg har lavet en del om på det. De ændringer, jeg har lavet, kan du lære i magasinet. Jeg har bl.a. tilføjet mere vidde og 4 wienerlæg i nederdelen. Og naturligvis længde.

Processen har budt på 3 situationer, hvor jeg har måttet indgå et design kompromis:

1. Længde på nederdelen / trådretning / udnyttelse af printet
2. Vidde i bunden / dybde af læg
3. Afslutning i taljen

Design kompromis nr. 1 – Længde / trådretning / print

Printet i stoffet er på tværs af stofrullen, så de lyse cirkler er ved den ene ægkant og de mørke cirkler ved den anden. Normalt vil man bruge ægkanten som trådretning, men det vil betyde at man ikke får helheden af printet med i nederdelen.

For at få hele printet med, er man nødt til at vende trådretningen, så man bruger bredden af stoffet som trådretning i stedet for længden. Det kan man heldigvis uden problemer i dette stof, fordi det er en lærredsvævning.

Længden af nederdelen skal matche bredden af stoffet, hvis helheden af printet skal frem. Jeg har skåret en smule fra i toppen og bunden, for at få det til at passe med en gulvlang nederdel, der sidder i taljen. Havde stoffet været bredere, måtte jeg enten skære mere af printet fra eller sy en kjole eller tunika i stedet, for at få hele printet med.

Design din egen nederdel

Design kompromis nr. 2 – Vidde / lægdybde

Jeg havde 2 meter stof til denne nederdel, og havde besluttet at det skulle være nok. Derfor kunne nederdelen kun blive så bred, som stoffet tillod. Det gav lidt udfordringer med wienerlæggene, som jeg gerne ville have haft dybere, men det ville kræve mere stof.

Ofte kan man vende den ene mønsterdel, så bunden af mønsterdelene ligger i hver sin ende af stoffet. På den måde kan man få mere vidde ind i sin nederdel uden at skulle købe mere stof, fordi man udnytter stoffet bedre. Men det kan man ikke i prints som dette, hvor mønsteret skal passe i sømmene.

I stedet måtte jeg tage lidt af den vidde, jeg havde lagt ind i nederdelen, ud igen for at kunne få læggene dybe nok. Mindre læg, end det jeg har lavet, ville ikke kunne ses i nederdelen, når den er så lang, og så ville der ikke være nogen grund til at have dem.

Design din egen nederdel

Design kompromis nr. 3 – Afslutning i taljen

Jeg har valgt at  vende nederdelen med foer i taljen. Og det er faktisk det største kompromis i denne nederdel. Det er nemlig mere optimalt at sy en belægning i taljen i stedet for at vende den med foer.

En belægning i stoffet giver mere styrke til taljesømmen, som holder nederdelen på plads. Belægningen forhindrer også stoffet i at glide rundt om kroppen, fordi den ikke er så glat som foret. Det vil gøre nederdelen mere behagelig, fordi den bliver siddende hvor den skal.

Når jeg så alligevel vælger foret, så er det fordi jeg i skrivende stund (og mens jeg har syet nederdelen) er jeg i færd med at smide 17 kilo, der er kommet snigende med mine 2 skønne børn. Det giver mig valget mellem at sy tøj, der kun kan bruges i kort tid, eller at sy det, så det kan syes om i takt med at jeg taber mig. Og med det her skønne og specielle print vil jeg gerne have mulighed for at bruge nederdelen i flere år – altså også efter jeg har tabt de 17 kilo.

Jeg ved med mig selv, at jeg ikke gider sprætte hele taljesømmen op og skifte belægning hver gang, jeg skal sy nederdelen ind. Så den vil enten ikke blive brugt eller også vil jeg ende med at sy den ind kun i siden, og dermed gå gevaldigt på kompromis med pasformen.

Ved at sy foret helt oppe i taljen skal jeg blot sprætte sømmene op lige omkring sidesømmene, for at sy nederdelen ind, eller lige omkring læggene for at lave dem dybere. Jeg behøver altså ikke pille hele taljesømmen op hver gang.

Når jeg er i mål med mit vægttab, kan jeg sprætte hele taljesømmen op og lave en belægning, der passer til den facon, nederdelen har på det tidspunkt.

Design din egen nederdel

 

Det lækre stof er i øvrigt fra Stof & Stuff i Århus. Det er en designer metervare i bomuld fra Michael Miller. Designet hedder Rain Dot, og er inspireret af farvernes spil i vanddråber. Stof & Stuff byder (udover stof til børnetøj) på et væld af lækre grafiske prints i alverdens farver fra nogle af de dygtigste metervare designere som Michael Miller, Alexander Henry  og Art Gallery.

Tjek det aktuelle udvalg i Stof&Stuff’s netshop HER.

 

Stof fra Stof&Stuff

 

 

 

 

4 replies
 1. Britta Ovesen says:

  En lille kommentar, som dog ikke har med sygning at gøre.
  Måske du også skulle lave en blog, hvor vi kan følge dit vægttab ( jeg burde også smide lige så mange kilo

  • Sysiden.dk says:

   Hehe, hvis jeg havde knækket en universal kode til vægttab delte jeg den gerne, Britta. Men der er mange andre der skriver om sundhed, kost, træning og vægttab, som er både bedre til det og mere interesserede i det. Denne gang forsøger jeg mig med Anna Bogdanova’s nye ebog “Skyhøj forbrænding”. Men om jeg kommer til at leve sundt og træne regelmæssigt resten af livet efter det forløb, tør jeg ikke spå om.

   Kh
   Signe

 2. katrine says:

  Hej Signe

  Fed nederdel 🙂
  Betyder det, du skriver, at man med lærredsvævning kan vende og dreje mønsterdelene op og ned og på tværs – uden at få bøvl ? (altså bare man ikke går på skrå af trådretningen)

  • Sysiden.dk says:

   Tak, Katrine 🙂
   Du kan vende trådretningen enten langs ægkanten eller vinklet 90 grader på ægkanten (altså på tværs). Og så kan du klippe på skrå, hvis du vinkler trådretningen præcis 45 grader på ægkanten. Alt andet er juks og vil få tøjet til at trække skævt i løbet af kort tid og et par vaske.

   Kh
   Signe / Sysiden

Kommentarer er lukkede.