Nederdel - Sysiden

Design din egen nederdel

Noget af det absolut fedeste ved at sy sit eget tøj, er at man selv kan bestemme hvordan det skal se ud.

Man kan med andre ord designe sit eget tøj.

Og det skal man altså ikke lade sig skræmme af. Selvom mange tænker “jamen, jeg er jo ikke designer”, så skal der nu ikke så meget til, før man faktisk er sin egen designer. En enkelt ændring på et købt mønster, og så har du allerede lavet dit eget design. Så simpelt er det faktisk.

Der er nogle ting, der er gode at have i baghovedet, når du designer. For det første er det smart at tænke over, hvad du vil bruge tøjet til. Forskellige dele af vores liv sætter forskellige krav til tøjet. Skal du kunne cykle til og fra arbejde hver dag, har du brug for mere komfort i din nederdel, end hvis du skal bruge den til et cocktailparty en gang om året. Det er en del af designet.

Din kropstype har også noget at sige. Tøjet bliver brugt mest, hvis vi synes det klæder os, og netop her kommer kropstypen ind i billedet. Katrine Holck har skrevet en artikel til første nummer af Sysiden om kropstyper og nederdele, med en guide til hvilke typer nederdele der er gode og mindre gode til de forskellige kropstyper.

Katrine har også skrevet om kropstyperne her på bloggen. Du kan læse hendes indlæg her.

Når først du har fundet ud af, hvilken grund silhuet, der passer godt med din kropstype og personlighed, så er der utallige måder, du kan variere designet, så du får forskellige nederdele der er lige flatterende, fordi de har samme grund silhuet. Men de ser vidt forskellige ud, fordi de har forskellige detaljer og er syet i forskelligt stof.

Du kan tilføje overskæringer, lommer, lynlåse, slidser, læg, rynk og alverdens andre detaljer til dit design. Du kan lave det asymmetrisk, sætte forskellige stoffer sammen, pynte med bånd, perler eller broderi eller hvad du har fantasi (og syevner) til.

Do’s and Donts når du designer

Moden skifter så hurtigt og rummer så mange forskellige stile i hver sæson, at man næsten altid kan finde et snit og et look, der taler til en, og som også er moderne, hvis det er det man gerne vil. Og er man flintrende ligeglad med mode, har man jo helt frie tøjler, og skal bare blive enig med sig selv om, hvad man synes er pænt.

DO

Find inspiration på nettet, i blade, på gaden og i butikker.

Tag en shoppe-tur, hvor du shopper inspiration. Du finder alle de nederdele (hvis du altså er i gang med at designe en nederdel), du kan lide, og tager dem med ind i prøverummet. Prøv dem en ad gangen, og noter hvad de gør for dig. Husk at bevæge dig i prøverummet, så du får et indtryk af hvordan nederdelene er i brug. Hvis du bare står stille og kigger ind i spejlet, så får du ikke meget viden ud af det.

Tegn dine ideer ned, og skriv noter, så du kan huske dem senere. Køb evt. en lækker notesbog, hvor du kan tegne dine designs ind. Så kan du gemme dem til senere, hvis du ikke har tid til at sy det hele lige nu. Skriv også hvad der ikke virker for dig, så du ikke lader dig friste af en modedille på et senere tidspunkt.

DON´T

I følge ophavsretsloven må man kopiere tøj i et enkelt eksemplar til sig selv, men det er strengt forbudt at kopiere en designer nederdel og efterfølgende starte sin egen lille produktion, som man sælger til venner og bekendte. Så lad være med det.

Det er også virkelig dårlig stil at gå ned i en butik og købe et stykke tøj for at kopiere mønsteret og returnere tøjet. Især de små butikker og små tøjmærker er super afhængige af at sælge deres tøj – og det er som regel dem, der laver de spændende designs, der reelt er noget inspiration i. Ret ofte går de glip af et salg, mens du har nederdelen hjemme for at kopiere den, fordi de i de dage må sige til 2-3 andre interesserede kunder at størrelsen er udsolgt. Når du så afleverer nederdelen igen, er de andre kunder væk (de tror jo nederdelen er udsolgt), og den ender på udsalg med tab for butikken. Så DONT DO IT!

Lad i det hele taget være med at kopiere. Find inspiration, og gør det til dit eget, så du finder din egen stil og dit eget kunstneriske udtryk i det tøj, du syr. Det er så meget sejere end at kopiere noget andre allerede har lavet.

 Basismønster til nederdel

I første nummer af Sysiden – Dit online symagasin, som udkommer 1/8 2014, har vi fokus på nederdele (det er derfor vi skriver så meget om nederdele på bloggen). I magasinet får du et basismønster til en A-formet nederdel. Den kan bruges som den er, men den kan også nemt laves om til andre designs. Du får vejledninger med i magasinet, der lærer dig at lave de forskellige ændringer. For eksempel den her nederdel:

Nederdel - Sysiden

 

Du kan abonnere på sysiden allerede nu. Vi åbner først for adgangen til selve magasinet d. 1. august, men salget er skudt i gang.

–> KLIK HER for at tegne abonnement på
Sysiden – dit online symagasin <–

 

1 svar
  1. Marie Dejn Rasmussen says:

    At have en Idébog er rigtigt godt. Jeg anskaffede mig en A5 bog med blanke sider for nogen år siden, og jeg har den altid med mig. Her bliver alt skrevet op: tegninger til tøj og andre syting, mål, adresser. En side er en huskeseddel til indkøb i de webshops hvor jeg handler, det sparer en masse porto at jeg “får det hele med” når jeg handler.
    Skulle man så komme uf for at man ikke ved hvad man skal lave, så er det bare at bladre så kommer ideerne springende op fra siderne.

Kommentarer er lukkede.