Designændring: Nøglehul i jersey

En rigtig fin detalje i halsudskæringer er at lave et ”nøglehul”. Det kan i princippet se ud på mange måder, men den helt klassiske er et dråbeformet ”hul” under selve halslinjen, som er holdt sammen i toppen enten med en knaplukning eller syet sammen i hånden med et par sting.

Nøglehuls-udskæring: En fin detalje!

Detaljen med et nøglehul i halsudskæringen ses ofte i festtøj, hvor det giver et fint lille kig til bar hud. Men det kan man også få bruge til hverdag, så hvorfor ikke lave et nøglehul i en jersey t-shirt?

Du kan variere størrelsen og placeringen af dit nøglehul som du vil. Det behøver heller ikke være dråbeformet, men der er nu engang en grund til, at det ofte er det, man vælger – det er nemlig rigtig flot til de fleste modeller og de fleste kroppe.

Lav selv en nøglehuls-udskæring – sådan:

Der er flere forskellige måder at sy denne halsudskæring på. I vævet stof vil det være mest oplagte vende med en belægning eller med foer, men i tema #2 af Sysiden handler det om t-shirts, og vi skal derfor se på, hvordan man på en flot måde kan kante et nøglehul, når man syr i jersey.

Den teknik, vi har valgt at vise dig (fordi vi synes den er rigtig flot), er at sy en strimmel stof rundt om kanten. Det har samme effekt som skråbånd i vævet stof, nemlig at det lukker alle de rå kanter inde, og holder samling på stoffet, så det ikke strækker sig i en uendelighed i alle de skrå trådretninger, der kommer rundt i dråbens buer.

Sådan laver du en nøglehuls-udskæring – trin for trin.

TRIN 1
Tegn dråben ind på dit mønster, der hvor du vil have den. Hvis du placerer dråben midt for eller midt bag, som vi har gjort i de t-shirts, vi har syet, så tegner du kun det halve af dråben, fordi mønsteret enten ligger til fold eller har en søm.

Se videoen her, hvordan tegner et nøglehul på dit mønster.

TRIN 2
Klip dråben ud af mønsteret og HUSK at få overført din trådretning længere inde på mønsteret, hvis du klipper den af..

TRIN 3
Klip t-shirten i stoffet. I dråben klipper du langs mønsteret – altså uden sømrum.

TRIN 4
Klip en strimmel stof på tværs af trådretningen. Den skal være 4-6cm bred og lang nok til at kunne nå rundt i din dråbe.

TRIN 5
Sy t-shirten sammen så du har en prøveklar t-shirt, hvor du bare mangler oplægninger og nøglehullet/halskanten.

TRIN 6
Sy din strimmel på i åbningen ret mod ret på overlockeren. Bredden af din overlock søm bestemmer hvor bred kanten på t-shirten bliver.

Sy strimlen på ret mod retTRIN 7
Fold stoffet rundt om overlocksømmen og om på bagsiden. Det skal ligge helt tæt til sømmen. Stik det fast på symaskinen ved at sy i grøften. Det vil ofte være holdbart nok at sy med almindelig stikke-sting, da der ikke kommer noget træk i selve udskæringen, men er der brug for en elastisk søm, så sy med stræksøm i stedet. Hvis der ikke kommer noget på tværs af sømmen, så lad der være 2-3cm stofstrimmel på hver side af åbningen. Det skal bruges til at folde rundt og hæfte med senere.

TRIN 8
Klip det overskydende stof på bagsiden af rundt i kanten ca. 2mm fra sømmen.

noglehul-trimkant

TRIN 9
Fold den yderste kant om på bagsiden og stik den fast, så afslutningen bliver pæn. Klip til, så der kun er 2-3mm sømrum efter syningen.

noglehul-hjorne

TRIN 10
Du kan få ekstra finish ind i t-shirten hvis du syr enten knaphulssting eller et  lille bånd hen over den rå kant på det ekstra stof, du har foldet rundt og stukket fast.

noglehul-trense

TRIN 11
Sy trense og knap fast i toppen ved halsen, så du kan åbne og lukke dit nøglehul. Hvis du ikke vil risikere at lukningen går op af sig selv på uheldige tidspunkter, kan du sy spidserne af stoffet sammen, så knap og trense kun er til pynt.

Se videoen her hvordan du syr et nøglehul.

 

Mangler du et mønster til en ny top eller t-shirt, så KLIK HER og læs om Magasinet #SY117 der indeholder hele 3 mønstre på toppe.

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem