Sysiden hos MeterMeter

Medlems-arrangement hos MeterMeter

Onsdag d. 20 maj var det tid for vores 3. medlems-arrangement i syklubben. Denne gang begav vi os mod Hadsund, til stofbutikken MeterMeter og deres tilhørende systue. Her havde Pia og Jytte planlagt et helt fantastisk program for os.

Vi startede med en rundvisning i systuen, hvor Jytte demonstrerede maskinerne, og fortalte om forskellen på at sy selv og køre en professionel industriel produktion.

Sysiden hos MeterMeter

En af de helt store forskelle ligger i maskinerne, man bruger. En almindelig symaskine, som den du har derhjemme, kan sy mange forskellige sømme. Selv de mest simple symaskiner til “hjemmebrug” kan sy både lige sting, zigzag, knaphul og ofte også et par pyntesømme. Skifter du til en anden trykfod kan du sy blind sting og en tvillinge-nål kan give dig en form for dæksøm.

Det kan en industri symaskine ikke. Den kan kun én ting. Enten kan den sy lige sting. Eller overlock. Eller dæksøm. Eller blind sting. Ikke noget med pyntesømme, stræksømme eller zigzag. Knaphuller skal der også en helt særlig maskine til. Og en anden til knapper.

Sysiden hos MeterMeter

Med priser på nye maskiner omkring 20-30.000 kr. er det en omkostelig affære at anskaffe sig en hel maskinpark til en professionel systue. Til gengæld syr maskinerne mere jævnt og ensartet end almindelige symaskiner. De er meget hurtigere, og det er nemmere at styre stoffet, fordi trykket fra trykfoden er helt anderledes end på en almindelig symaskine. Industrimaskiner kan heller ikke finde på at trække stoffet med ned gennem transportør tænderne (du ved, det der sker, når stoffet klumper sammen i enden og alt ender i kaos). Det gør det muligt at sy selv små detaljer, som på mange symaskiner er helt umulige at få syet pænt, fordi maskinen “spiser” stoffet.

Sysiden hos MeterMeterSysiden hos MeterMeter

Jytte fortalte, at det koster 5 kr. for hvert minut maskinerne er i gang. Og så kan man hurtigt regne ud, at det skal gå virkelig hurtigt med syningen, for at der er nogen, der har råd til at få produceret på en dansk systue. Det vender vi tilbage til senere.

For systuen er kun den ene del af Pia og Jyttes lille sy-oase lidt udenfor Hadsund.

Franske meter der kan holde til hverdagen

Den anden del er stofbutikken MeterMeter. Har du tjekket deres hjemmeside? Ellers skal du gøre dig selv en tjeneste, og straks besøge den! Bare klik her, så sender vi dig direkte derover <–

Sysiden hos MeterMeter

Det er primært Pia, der styrer stofbutikken, og det gør hun altså virkelig godt! Vi har tidligere interviewet hende til vores online symagasin fra april 2015, og her fortalte hun om hvordan hun havde forelsket sig i de franske kvinders stil og stofvalg, da hun boede i Paris. Hun begyndte at købe stof fra nogle af de bedste franske stofdesignere, og da hun overtog ansvaret for MeterMeter var det den franske stil og kvalitet, hun ville have til Danmark.

Sysiden hos MeterMeter

Et af de brands, Pia har skaffet hjem, er franske Atelier Brunette. Det var faktisk ikke meningen stoffet skulle sælges udenfor Frankrig, men heldigvis fik Pia overtalt designeren bag de lækre metervarer til at lade hende forhandle det. Og det er populært! Første sending er allerede udsolgt, og 2. sending er nu på hylderne. Nogle af de populære designs kan genbestilles, men andre er kun produceret i en lille mængde, så når de er væk….så er de væk.

Sysiden hos MeterMeter

Pia fortalte om forskellen på det stof, vi er vant til at købe herhjemme, og de dyrere metervarer, som dem hun forhandler. Med priser på op til 190 kr. pr meter, så skal der selvfølgelig være andet at komme efter end bare designet. Og det er der også!

Sysiden hos MeterMeter

Der kan være mange grunde til at man syr sit tøj selv. For nogen er det fedt at sy en hel masse lynhurtigt. Sådan er det ikke for Pia. Hun gider ikke bruge en hel lørdag på at sy 3 eller 4 jerseykjoler, hvis de alle sammen er forvaskede og falmede når der har været vasket 3-4 gange. Til gengæld gider hun godt bruge 190 kr på en meter stof, hvis det hun syr af det holder til at blive brugt og vasket, og stadig ser pænt ud efter at have været vasket 50 gange.

Og ja, det kan godt lade sig gøre! Se lige den her kjole, som Pia’s datter er vokset ud af. Den har været vasket 50+ gange og er altså blevet brugt af et børnehavebarn. Sådan nogen slider ret meget på deres tøj, kan vi hilse og sige. Men alligevel kan man næsten ikke se forskel på farven på kjolen og stofrullen. Og der er intet fnuller eller nussethed over stoffet, selvom det har været brugt så meget. Se det er kvalitet! Og det er det, Pia går efter, når hun køber ind til MeterMeter. (NB! Det er ikke denne rulle, der koster 190 kr. pr. meter. Se de forskellige metervarer og priser på www.metermeter.dk)

Sysiden hos MeterMeter

Hun går også efter  noget andet. Nemlig prints og farver, der er designet til voksne kvinder, og ikke til børn (og her er katteprintet altså ikke et af dem – det er et børneprint!). Der er proppet med smukke og fede prints på hylderne hos MeterMeter, og det kan være ualmindeligt svært at begrænse sig. Der er stof til både bluser, skjorter, nederdele, kjoler, bukser og små jakker. Og en ordentlig håndfuld lækre økologiske jersey stoffer i farver der bliver hængende i stoffet, selv efter mange vaske.

Sysiden hos MeterMeter

Sysiden hos MeterMeter

Syerske for en aften

Nå, men vi skal tilbage til systuen. For udover at Pia holdt et godt foredrag for os om de forskellige metervarer og forskellen i kvalitet på de forskellige stoffer, så havde hun og Jytte også forberedt en oplevelse for os i selve systuen.

Pia præsenterede det sådan her:

“Vi har fået en bestilling på 20 indkøbsnet til nogle gæster vi har i aften, som skal have et med hjem hver. Og dem skal I sy”.

Sysiden hos MeterMeter

Og så gik Jytte i gang med at demonstrere det store klippebord og de ret vilde skære-maskiner, man bruger til at klippe stoffet. De er så vilde, at man skal have jernhandske på den hånd, der ikke har fat i  maskinen. Og derfor måtte vi ikke selv prøve at klippe – det gjorde Jytte.

Sysiden hos MeterMeter

Klippebordet er en af grundende til, at det kan gå så hurtigt med produktionen. Man ruller stoffet ud i en masse lag, og så har man mønsteret liggende på det øverste lag. Det klipper man så efter. Så når stoffet er rullet ud kan man klippe alle de dele man skal bruge, på en gang. Ikke noget med nåle og kun klippe 2 lag ad gangen. Næ, hvis der skal syes 100 af en slags, så bliver der klippet 100 af en slags på en gang.

En anden faktor i at sy hurtigt, er at bruge gode hjælpemidler. Og små “snyde-tricks” til at gøre de besværlige arbejdsgange lidt nemmere. Vores indkøbsnet har fx. fået presset stansebånd på hankene, som er nemt at presse efter. Det sikrer også at hankene ikke giver sig i brug, og vokser sig for lange, så det er “2 fluer med et smæk”.

Sysiden hos MeterMeter

I bedste “Klar Parat Sy” stil fik deltagerne udleveret en syvejledning og de klippede dele til indkøbsnettet, og så skulle de selv i gang med at sy. Hvis det var en rigtig produktion, måtte det højst tage 8 minutter at producere et net. Heldigvis arbejdede vi ikke under så strenge tidskrav – vi havde næsten en time.

Sysiden hos MeterMeter

Normalt i en produktion sidder man ved den samme maskine hele tiden, og syr kun en søm. Man er måske den, der syr sidesømme. Eller ærmer. Eller oplægninger. Men det får man jo ikke prøvet alle maskinerne af, så i dagens anledning var den normale produktionsgang ændret, så man fulgte sit net rundt til de forskellige maskiner.

Det kræver fuld koncentration at betjene de hurtige maskiner, men lige efter det her billede blev taget var kommentaren “det her er sjovt” efterfulgt af et stort smil.

Sysiden hos MeterMeter

Om ikke vi blev sultne af al den aktivitet og information på så kort tid så sent på dagen? Jo, det gjorde vi da. Så det var med stor fornøjelse vi gik ombord i den “lille” buffet Jytte og Pia havde forberedt til os. (De tomme skåle var altså ikke tomme fra starten, men fotografen var for langsom).

Sysiden hos MeterMeterSelvfølgelig fik vi også tid til at købe stof. Og der blev shoppet ret godt igennem, så Louise havde travlt med at klippe. Vi glæder os til i den næste tid at se, hvad alle de skønne meter bliver forvandlet til. Mon ikke der er et par medlemmer, der deler deres kreationer med os inde i Forum i online klubben? Vi skal i hvert fald nok selv dele hvad vores nye meter bliver til hen ad vejen.

Sysiden hos MeterMeter

Sysiden hos MeterMeter

Her fra Sysiden vil vi gerne sig TAK til Jytte og Pia for at tage så godt imod os, og bruge tid på at forberede så omfattende et program. Og TAK til de 20 skønne medlemmer af online syklubben, der var med til arrangementet. Det er fantastisk at møde jer i virkeligheden, og vi glæder os allerede til næste medlemsarrangement – der som altid er ganske gratis at deltage i, men kun er for medlemmer af Sysidens online syklub.

Sysiden hos MeterMeterMangler du inspiration? Der er naturligvis en lille udstilling hos MeterMeter af tøj syet i de skønne metervarer. Og ellers kan du også følge MeterMeter på Facebook og Pinterest. På instagram finder du dem som @metermeterdk. Del gerne dine egne billeder, når du får syet noget i stoffet fra MeterMeter – så kan andre lade sig inspirere af dig.