økologisk stof

Økologisk stof – hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

I denne artikel skal vi se nærmere på økologisk stof, øko-tex mærket, GOTS certificering og hvad det betyder for dig og dit helbred om du vælger økologisk stof eller ej. Vi starter med lidt (klamt) fakta om produktion af stof og slutter af med en rigtig god nyhed og en varm anbefaling!

(Klamt) fakta om produktion af stof

De færreste tænker over det til hverdag, men tunge emner som miljø, dyrevelfærd og menneskerettigheder er faktisk meget relevante, når man snakker produktion af stof og tøj. Rigtig meget stof er nemlig lavet af naturlige råvarer, som fx. bomuld og hør (som er planter) eller uld og silke (som kommer fra dyr).

Selvom det er tunge emner, så er det faktisk meget nemt at gøre en forskel, uden at blive aktivist i Greenpeace eller læse lange nørdede artikler på nettet (udover denne, naturligvis). Vi afslører længere nede i artiklen her, hvor nemt det er at gøre en god gerning på stof-område.

Men først lidt baggrundsviden, som ikke er for sarte sjæle.

Planteproduktion og dyrehold har nogle konsekvenser for miljøet, i form af bl.a. sprøjtegifte og spildevand, og her er det helt ligegyldigt om planter og dyr gror for at blive spist eller for at blive lavet til stof (altså, man laver jo ikke et helt får til stof! Kun pelsen… Bare rolig!). Tekstil produktion har derfor rigtig store konsekvenser for miljøet og de mennesker, der arbejder i produktionen.

Der er skrækhistorier om landsbyer i områder med bomuldsmarker, der bliver “ramt” med sprøjtegifte, når giften bliver spredt over markerne med fly. Og i Fjernøsten er der arbejdere på farverier, der står i klor bade dagen lang, fordi de står ude i vandet, når de afbleger stof inden farvning. I Afrika er der en flod, der er kobolt blå, fordi der ligger en denim fabrik, der leder alt sit spildevand ud i den. Og ja, den er flot, men nej, det er ikke sundt at drikke vandet. Det er lokalbefolkningen bare nødt til, for det er nu engang det vand, de har adgang til.

Udover at disse kemikalier gør livet surt for de mennesker, der er direkte berørte af dem, så kan de også gøre livet surt for dig og din familie. Der kan nemlig være kemirester fra produktionen i stoffet, og hvis du ikke er omhyggelig med at vaske stoffet 2-3 gange inden brug, så kan kemiresterne vandre gennem huden og ind i din krop.

Klamt?

Ja, meget!

Men heldigvis er der noget du kan gøre, for at sikre både dig og “de andre” (a.k.a dem der laver dit stof) mod de sundhedsskadelige stoffer.

Undgå kemi i tøjet – så nemt er det

Inden du går helt i panik, så vil vi lige mane til besindighed! Det stof, du kan købe i danske stofbutikker, har generelt meget høje standarder og lever op til strenge krav, der sikrer dig mod det værste kemi. Det er dyrt at få et produkt certificeret, så derfor vælger mange producenter det fra, selvom deres stof faktisk lever op til kravene.

Så du kan altså godt blive ved med at købe “almindeligt” stof, også efter du har læst resten af dette indlæg. Men læs det alligevel, for det er SÅ nemt at gøre den lille bitte forskel, der skal til, for at slippe helt for kemi.

Vil man være helt sikker på at undgå kemi-rester i sit nye tøj, så skal man gå efter et af de miljømærker, der garanterer nul kemi. Det er lidt samme princip som indenfor mad, hvor man sagtens kan finde gode produkter, der ikke indeholder rester fra sprøjtegifte, men hvis man vil være helt sikker, skal man gå efter det røde Ø-mærke.

Når Øko IKKE betyder økologisk

En af de organisationer, der arbejder for at sikre kemi-frit tøj og stof på markedet, er den internationale organisation Oeko-tex Association. Oeko-tex (eller Tiltro til Tekstiler, som mærket faktisk hedder på dansk), bliver ofte forvekslet med økologisk stof, fordi vi i Danmark er så vant til, at “øko” er noget med økologi. Men “Oeko-tex”-navnet er udtryk for, at man ser på det “øko-system” tøjet er en del af, og her sikrer, at der ikke er skadelig kemi. Det kan være både råvarer, garner, farvning og altså især færdige produkter, der har fået en Oeko-tex mærkning. Men økologisk, det er det altså ikke en garanti for!

Oeko-tex er et sundhedsmærke, der garanterer, at der ikke er skadelig kemi i stoffet, når det sælges i butikken. (og det må i øvrigt ikke omtales som Øko-tex, netop fordi det er misvisende. Det siger forbrugerombudsmanden selv).

Internationalt er det ikke et problem med navnet, fordi “økologisk” på engelsk hedder “organic”. Så det er altså en sproglig forvirring, der er skyld i misforståelsen omkring Oeko-tex (som på dansk udtales “øko-tex”, og der har vi balladen).

Især Oeko-tex mærkede jerseystoffer og børnestoffer findes i dag i mange stofbutikker, og det er meget prisværdigt at der er så stort et udvalg, som der er. Selvom du nu ved, at det ikke er økologisk, så er det altså ikke et dårligt produkt. Det er absolut at foretrække frem for stof, der ikke er mærket, så forelsker du dig i et stykke Oeko-tex mærket stof, så KØB det! Og nyd at du gør noget godt både for dig selv og de mennesker, der har skabt stoffet til dig.

Kongen af økologisk stof

Der findes selvfølgelig også en “Rolls Royce” på området. En mærkning der er endnu sejere end Oeko-tex.

Den mærkning er GOTS certifikatet.

GOTS garanterer økologisk stof. Det garanterer ingen skadelig kemi på noget tidspunkt i processen, gode forhold for arbejderne i alle led af produktionen, og alt muligt andet godt, der er rigtig meget værd at kæmpe en kamp for. HER kan du læse mere om de mange kriterier, der skal være overholdt, for at opnå en GOTS mærkning af et stykke økologisk stof.

Og ja, det er ofte lidt dyrere end traditionelt stof. Men det er altså bl.a fordi, der er nogle mennesker andre steder i Verden, der får lidt mere i løn, så de ikke lever helt så meget på kanten af fattigdomsgrænsen, og får rettigheder til at danne fagforeninger og organisere sig. Du ved, sådan nogle rettigheder, vi herhjemme tager for givet, men som langt fra er sikkert rundt omkring i Verden.

Så ud over nul kemi og bedre miljø, så er GOTS mærket stof også en rigtig god måde at hjælpe mennesker til en bedre tilværelse. Det bedste ved det hele er, at du hjælper ved at købe stof! Vi kan helt ærligt ikke se en bagside af den medalje.

Økologisk stof hos Stof&Stil

Og nu til den rigtig gode nyhed: Den danske butikskæde Stof og Stil går hele vejen med deres egen kollektion af GOTS certificeret økologisk stof . Vi er meget begejstrede, og har naturligvis skyndt os at få fingrene i en god stak økologisk stof fra den første organic kollektion fra Stof&Stil. Og vi GLÆDER os til at sy i det stof, kan vi godt love!

Kollektionen er designet, så der er både strikkede og vævede, kraftige og bløde metervarer. Der er printet stof og ensfarvet stof, og sammensætningen af stoffets stivhed med print og farve giver rigtig god mening. De grove og meget farverige prints er mere stive i stoffet, og egner sig til mere robust tøj som nederdele, kjoler og trøjer, mens de mere bløde og fine metervarer også er mere sarte i farverne og egner sig til toppe, t-shirts og lette kjoler.

Den vævede del af kollektionen er primært printede satin vævninger, der er perfekte til nederdele og kjoler, men et par ensfarvede twill metervarer, der er gode til bukser, er også med, og et par lærredsvævninger, der bl.a. er gode til skjorter.

De strikkede metervarer i organic kollektionen findes både i ensfarvede og printede udgaver. Kollektionen består primært af bomuld, men 2 uld jerseyer har også fundet vej til klippebordet. Bomulden er lavet både som jersey, rib og isoli, så der er rigtig meget forskelligt at vælge imellem. Hvis du vil vide mere om de forskellige strikke teknikker og især om jersey, så er det temaet i Sysidens online syklub i januar 2015.

Det er virkelig en skøn kollektion, som hænger sammen i både kvaliteter og farver. Vi håber rigtig meget at Stof&Stil udvikler flere organic kollektioner hen ad vejen, og kan VARMT anbefale at lege med de forskellige udgaver af økologisk stof, du nu kan finde i din lokale Stof&Stil eller på deres netshop på www.stofogstil.dk.

Se et lille udpluk af kollektionen på billederne herunder. Øverst uldjersey med stjerneprint, i midten en blød bomulds satin med grå trekanter i et fedt “slidt” print og nederst en kraftig bomulds satin i lækre grønne farver.

økologisk stof

økologisk stof

økologisk stof

 

Nå, hvad synes du? Er det måske ikke den lækreste kollektion med økologisk stof, du længe har set? Du kan se hele kollektionen på Stof & Stils hjemmeside.

 

2 replies

Kommentarer er lukkede.