Ponte de Roma stof

Ponte De Roma – Kært barn har mange navne!

De bløde bukser med draperinger i Sysiden no 15 var helt fra starten faktisk tænkt til at skulle sys i den slags lidt kraftige jersey, som hedder ”Ponte de Roma” eller ponte-strik. Men da vi skulle til at lede efter stof til vores bukser ude i butikkerne viste det sig at det umiddelbart var ret svært at finde.

Hvorfor nu det?
Jeg har da set det masser af steder (og har købt masser af det – det er nemlig også ret perfekt til en tætsiddende cardigan, til vinterkjoler, der ikke skal klæbe for meget til kroppen og til nemme nederdele.) Så hvorfor kunne vi ikke finde det nu?

Det kunne vi også.

Sagen er bare den, at Ponte de Roma (navnet på stoffet betyder i øvrigt ”Romersk bro” – efter buerne som maskerne laver) bare ret sjældent kaldes for Ponte de Roma her i landet.
Nogle gange kaldes det i stedet for vinterjersey eller for luksus-jersey. Nogle gange kaldes det courtelle-jersey eller punto og nogle gange pique (som er noget helt andet, selv om det også er en dobbeltstrikket vare).

Hvad er Ponte de Roma?

Ponte de Roma er dobbeltstrikket stof, der som antydet, laves ved at der strikkes to lag på samme tid, sådan at de vender vrangen mod hinanden. Det gør at ensfarvet ponte er ens på begge sider, mens mønstret stof er strikket i jacquard (mønsterstrik) på den ene side, mens det er ensfarvet på den anden. Hvis stoffet ikke er mønsterstrikket, kan du kende det på, at det er fuldstændig ens på begge sider.

sy selv nemme bukser

De bløde nemme bukser fra Sysiden 15, syet i Ponte de Roma fra Citystoffer.

Det er også en rimelig fast strik, der er nem at styre, men har stadig strækken og blødheden som du kender fra enkeltlags-jersey.
Det er bare en anelse kraftigere (pga. de to lag) og det kan bære lommerne og draperingerne i SY115, uden at det hverken bliver for stift eller falder helt sammen.

Kan jeg så regne med at courtelle/ponte/punto/etc rent faktisk ER ponte de roma?

Nej, det kan du ikke. Du kan som sagt genkende rigtig Ponte på, at det er ens på begge sider, med mindre at det er mønsterstrikket (i så fald er den ene side ensfarvet).

Men du kan sikkert godt bruge det til de her bukser alligevel. Fidusen er nemlig at stoffet skal være rimeligt fast, men stadig have blødheden som strik har (gerne ved hjælp af at det er strikket i blødt garn, som fx viscose) og også være kraftigt nok til, at du kan forestille dig at have det som bukser.

Hvordan ser Ponte De Roma så ud?

Herunder kan du se nogle eksempler på Ponti De Roma-stoffer:

Jaquard Ponte De Roma Stof

Denne Ponte de Roma fra lageret er jacquard-strikket (altså strikket i mønster) på det ene lag, mens det andet lag er ensfarvet gråt. Du kan fornemme hvor tynde lagene hver især er, fordi du faktisk kan se mønsteret gennem bagsiden.

 

Luksusjersey Ponte de roma

Denne ponte er helt klassisk gråmeleret. Det er den jeg har brugt til mine bukser med drapering. Den er fra Citystoffer, som godt nok kalder den for luksusjersey LINK

 

Det er ikke tit man finder sådan en lodden ponte som den her fra mit lager. Jeg fandt den i Stof 2000 for nogle år siden. Da kaldte de det en vinterjersey. Jeg tror det er en viscose/angora-blanding, og den er super blød. En dag bliver den nok til en cardigan.

Det er ikke tit man finder sådan en lodden ponte som den her fra mit lager.
Jeg fandt den i Stof 2000 for nogle år siden. Da kaldte de det en vinterjersey. Jeg tror det er en viscose/angora-blanding, og den er super blød. En dag bliver den nok til en cardigan.

 

Sort Ponte de Roma, fra Citystoffer (udgået)

Sort Ponte de Roma, fra Citystoffer – de kalder den luksusjersey – LINK

Gem

Gem