Sådan finder du den rigtige størrelse til din nederdel

Vi har gang i en artikel serie om nederdele her på bloggen, og dette er artikel nr. 2. Den første handler om længde, og den kan du læse her.

I denne artikel ser vi nærmere på hvordan du finder den rigtige størrelse i mønsteret. Det er nemlig ret afgørende for, om din nederdel kommer til at sidde, som du gerne vil have den til.

Sådan finder du ikke din størrelse

Lad os lige starte med at slå fast hvordan du ikke skal gøre. Bare for at være sikre på, at det kunne du aldrig drømme om at finde på!

Du kan ikke vurdere hvilken størrelse, du skal bruge, på baggrund af hvad du plejer at købe i tøj butikkerne!

Basta!

Ingen undtagelser.

Tøjmærker bestemmer fuldstændig selv, hvad de kalder deres størrelser, og der er ingen fælles regler eller retningslinjer.

Selvom mange tager udgangspunkt i standardsystemer, så tilpasser de det til deres egen målgruppe ved fx. at lave hoftemålet større eller lave mere eller mindre forskel på talje og hofte. Eller noget helt tredje.

Med andre ord – du kan ikke regne med en tøjstørrelse så langt som ud af butikken. Faktisk vil du opdage, hvis du tester i et par butikker, at selv med de mærker, butikken sælger tøj fra, skal du bruge forskellige størrelser. I det ene mærke er du en medium, i det andet en large og i det tredje en small.

Det har intet at gøre med dig, din krop, butikken eller de enkelte mærker – det er bare et udtryk for, at der ikke er nogle faste regler på området, og hvert mærke tilpasser til det, de mener passer deres målgruppe bedst.

Hvad så med købemønstre?

Mønster mærker minder lidt mere om hinanden end færdigt tøj, men de laver også om på tingene. Så du kan altså ikke regne med at skulle bruge samme størrelse i alle mønstre.

Og der er overhovedet ikke nogen garanti for, at dit yndlings tøj-mærke har samme størrelser som dit yndlings mønster-mærke, hvilket er endnu en meget god grund til ikke at gå efter din normale tøjstørrelse.

En anden detalje med købemønstre er, at du ikke kan prøve tøjet før du har syet det, og der er stor forskel på hvor meget rørlig vidde, der er i en model. Derfor kan du opleve at str. 40 i et mønster er helt som du havde forestillet dig, mens samme størrelse i en anden model fra samme mærke er alt for stort og en tredje er lige til den stramme side.

Det giver jo umiddelbart ingen mening, men det gør det alligevel. Det er ganske enkelt et spørgsmål om designet, og hvad man har af forventninger til det. Det kan være umådeligt svært at se på en tegning, hvordan en bestemt mængde rørlig vidde vil se ud, når den kommer på din krop. Det kræver spandevis af erfaring at ramme rigtigt hver gang.

Men hvad hulan gør man så, for at finde den rigtige størrelse?

Du skal for det første ALTID tjekke bagpå mønster pakken, hvilken størrelse du skal have!

Uden undtagelser.

Gå efter dine krops mål, når du vælger størrelse – det ekstra vidde designet kræver er regnet ind i mønsteret, så det skal du ikke spekulere på. Du bør dog tjekke det efterfølgende, netop fordi der kan være stor forskel på hvad du og designeren mener med “løs pasform” eller “tætsiddende ved hofterne” men i første omgang køber du den størrelse, du passer med, i forhold til bagsiden af mønsteret.

Du finder din størrelse ved at måle dig selv, og se hvad det passer med i oversigten bag på mønster pakken. Når det er nederdele, der er tale om, skal du kigge efter talje og hoftemålet. Vælg det mønster, der er tættest på, og ret i første omgang til i sidesømmen, hvis målene ikke passer helt perfekt. Der kan i nogle tilfælde være brug for mere drastiske tilretninger, fx. hvis man har topmave. Det er sådan noget, vi kommer ind på i selve magasinet, når det udkommer til august, for det kræver lidt mere undervisning.

Det er i de fleste modeller faktisk nemmest at rette hoften til, så det kan være en god idé som udgangspunkt at gå efter taljemålet. Er der mere end 2 størrelser forskel på din hofte og talje, kan det være en god idé at lave et personligt grundmønster efter dine egne mål, og evt. få hjælpe af en professionel til at rette det til. Men det er en helt anden historie. Her tager vi udgangspunkt i at du måske har 1 eller 2 størrelser forskel på talje og hofte.

3 nemme trin til at tilrette et nederdels mønster i størrelsen

Trin 1 – find hoftelinjen.

Det første du skal gøre, når du er kommet hjem med dit mønster, er at finde hoftelinjen. Det er desværre ikke altid helt nemt, men i gode mønstre er den enten tegnet ind eller i det mindste markeret med små “hak” eller streger ude i sidesømmen og midt for/midt bag.

Er der ingen markeringer overhovedet, så gå ud fra at hoften er ca. 20cm under taljen, eller kig på sidesømmen, og se om du kan afkode hvor hoftebuen slutter, og sidesømmen bliver mere lige.

 

Størrelse i nederdel

Start med at finde hoftelinjen – den er evt. bare et lille mærke ude i siden.

Størrelse i nederdel

Hvis hoften blot er markeret i siden, så tegn linjen op. Den er vinkelret på midt for og midt bag, hvis der ikke er lagt super meget vidde ind i nederdelen.

 

Trin 2 – afmærk dit hoftemål på mønsteret.

Mål dig selv over hoften, og mål derefter mønsteret. Den forskel der er på de 2 mål er det, du skal have justeret i mønsteret.

Er mønsteret meget større end dig, så kan du sagtens være i nederdelen, og så er det ikke sikkert at du behøver ændre noget. Vurder om der evt. er for meget vidde over hoften, og regn ud hvor meget du evt. skal have fjernet.

Det gør du nemmest ved at tage målebåndet rundt om kroppen i det mål, nederdelen har, og prøve at vurdere om det passer dig hvis nederdelen har den afstand til kroppen. Husk at stoffet falder ned omkring kroppen, og ikke strutter ud et enkelt sted, så hold  målebåndet med nogenlunde samme afstand til kroppen hele vejen rundt.

Størrelse i nederdel

Mål på selve hoftelinjen, og afsæt et mærke, der hvor den nye bredde skal være. Her er der tilføjet ca. 1,5cm til hoftevidden på den ene mønsterdel. Det giver en total tilføjelse på 6cm til det fulde hoftemål.

HUSK at man i et mønster arbejder med ½ krop, og når du måler på dig selv er det hele hoftemålet, du måler. Hvis dit hoftemål er 100cm, så skal for- og bagstykke tilsammen være mindst 51cm for at du kan være i nederdelen. Der skal nemlig altid være lidt ekstra plads til at bevæge sig (rørlig vidde).

Trin 3 – forbind taljen til din nye hoftelinje.

Hvis der skal ændres noget på hoftelinjen i mønsteret, så tegner du de nye punkter ind, enten længere inde eller længere ude i forhold til om du skal have trukket vidde fra eller lagt til, og forbinder taljelinjen med hoftelinjen i de nye punkter.

Det er vigtigt at du får tegnet en harmonisk hoftebue, så de 2 linjer bliver forbundet på en pæn og “logisk” måde. Du kan enten tegne i fri hånd eller bruge kurven fra en skrædderlineal eller en fransk kurve lineal.

Bruger du en lineal, så vær opmærksom på, at det ikke er sikkert du kan tegne hele linjen efter et sted på linealen. Det kan godt være, du må flytte den lidt undervejs, for at få forskellige dele af kurven. Det vigtigste er at linjen på dit mønster ser harmonisk ud – så er det altså mindre vigtigt om det lige passer med kurven på en lineal. Linealen er trods alt ikke lavet efter din krop.

 

Størrelse i nederdel

Slut af med at forbinde dit nye hoftepunkt til taljen, så du får en ny hoftebue.

God fornøjelse med at finde den rigtige størrelse i dine nederdels mønstre, og rette til efter din krop og den vidde, du kan lide at have i dine nederdele!

Næste artikel i serien handler om stofvalg til nederdele. Stay tuned.

 

P.S.

Har du set at du kan forudbestille Sysidens første online magasin, som kommer til august? Du kan også booke en plads på en hyggelig sydag, få rigtig gode priser på online kurser fra Skaberlyst og mønstre fra MariaDenmark og andet i den dur, hvis du støtter vores crowdfunding kampagne. Klik her og se hvordan du gør.

 

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] seneste mange indlæg her på bloggen handler om nederdele. Vi har været omkring længde, størrelse, stof, kropstype og design af nederdele. Men vi har endnu ikke været omkring pasformen, som ellers […]

Kommentarer er lukkede.