Skråbånd guide

Skråbånd: Sådan syr du skråbånd på!

Skråbånd er sådan en genial størrelse, der både kan være en lynhurtigt (men flot) finish, når det skal gå lidt stærkt, og en raffineret afslutning, når man har lidt mere tid.

I de fleste stofbutikker kan man købe skråbånd i enten bomuld eller polyester, og nogle af dem er faktisk ret flotte. Men man kan også lave sine egne skråbånd. Hvordan du gør det, lærer vi dig i Sysiden No. 8, hvor du både lærer at vælge stof, klippe og sy skråbånd og bruge en skråbåndsfolder, så dit skråbånd kommer til at passe perfekt til det, du skal bruge det til.

Problemet med skråbånd er nemlig, at der er et begrænset udvalg af især kvaliteter. Det kan være rigtig svært at finde et bånd, der passer perfekt i både kvalitet og farve, til det man skal sy skråbåndet sammen med. Det problem kommer man ud over, når man laver sine egne skråbånd. Så kan man vælge mellem alle metervarerne i stofbutikken, og det giver et noget større udvalg.

Skråbånd kan bruges til rigtig mange forskellige syteknikker. Til nogen teknikker skal det være fladt, som det er når det lige er blevet klippet, men til andre teknikker skal det være foldet, som det er, når du køber det i butikkerne.

Det foldede skråbånd kan man bruge til mange ting. Se fx. denne side fra Sysiden No. 8, hvor vi har samlet nogle af de teknikker, der er rigtig gode med skråbånd.

skråbånd inspiration

Uddrag fra Sysiden No. 8, Marts 2015. Tema: Skråbånd.

 

Skråbånd guide: Sådan kanter du med skråbånd.

Men hvordan gør man, når man har klippet og foldet sit skråbånd? (Eller købt det, hvis man har fundet noget flot).

Det skal vi se nærmere på her, hvor du får en billedguide til at sy skråbånd på en kant. Det kan fx. være i ærmegabet på marts måneds mønster, eller i halsudskæringen.

I denne teknik folder du skråbåndet rundt om kanten, så det kan ses både på retten og vrangen. Det inviterer nærmest til at bruge en kontrastfarve eller printet stof, men kan du modstå fristelsen, så bliver et skråbånd klippet i selve blusestoffet elegant og professionelt, hvis det er syet flot på.

Du kan også bruge det foldede skråbånd som en slags belægning. Den teknik er især god til V-hals, hvor det er meget vanskeligt at folde et skråbånd om kanten som herunder. Med den teknik kan du nemlig bruge et smallere skråbånd, og få en endnu mere fin afslutning. Se metoden med skråbånd som belægning inde i Sysidens syklub, hvor den ligger som en bonus guide, der er tilgængelig for alle medlemmer.

 

Skråbånd guide – Trin 1

Fold det i forvejen foldede skråbånd på midten, og pres. Den øverste “halvdel” skal være lidt smallere end den nederste, som du kan se på billedet. De fleste skråbånd folder sig naturligt på denne måde, når du folder og stryger.

Skråbånd guide

Skråbånd guide – Trin 2

Læg stofkanten ind i skråbåndet, så kanten af stoffet når den foldekant, du har presset i trin 1. Kanten af skråbåndet må gerne stritte ud forbi starten af stoffet. Det er med til at give lidt hold til starten af sømmen, og klippes bare af, når sømmen er syet.

Det er meget vigtigt, at det er den brede del af skråbåndet, der ligger nederst, og den smalle del, der i næste trin foldes ind over stoffet.

Skråbånd guide

 

Skråbånd guide – Trin 3

Fold den smalle del af skråbåndet ind over kanten af stoffet, så den er sluttet inde mellem skråbåndet. Sy det fast 1-2 mm fra den inderste kant. Sæt helst ikke nåle i, for de forstyrrer stoffet, og gør det vanskeligt ikke at trække stoffet ud af facon. Følg i stedet båndet med fingrene, og fold det rundt om stoffet undervejs, mens du syr forsigtigt.

Skråbånd guide

 

Skråbånd guide – Trin 4

Har du lagt dit skråbånd rigtigt, så vil det være tydeligt, når du når til enden af syningen, at det nederste lag er bredere end det øverste. Det er smart, fordi du er mere sikker på at få fat i den nederste del af skråbåndet, som du ikke kan se, når du syr.

På grund af dette lille trick, vil stikningen være ca. 2 mm fra kanten på retten og ca. 3 mm fra kanten på bagsiden. Men det er bagsiden, så det er ok. Det er langt mere synligt, hvis du ikke fanger den bagerste del af skråbåndet, og må sy flere gange.

Skråbånd guide

Skråbånd guide

 

Skråbånd guide – Trin 5

Den nemmeste afslutning på en kant med skråbånd, er at sy kanten inden tøjet syes så meget sammen, at man får en lukket kant. Så i et ærmegab som her på prøven skal skuldersømmen syes først, derefter syes skråbånd på kanten, og til sidst syes sidesømmen. Klip enderne af skråbåndet af, og sæt et par nåle i sømmen, inden du syr den.

Skråbånd guide

Skråbånd guide

 

Skråbånd guide – Trin 6

Vær MEGET opmærksom på at enderne af sidesømmen, hvor der er syet skråbånd på, mødes præcist i sømlinjen. Sy gerne sidesømmene nedefra, da det er nemmere at få justeret i slutningen af en søm end i starten, hvor symaskinen ofte skubber lidt mere til det ene lag stof end det andet, så det rykker sig et par millimeter. Det kan ses i denne afslutning, hvis der er den mindste unøjagtighed mellem de 2 lag.

Skråbånd guide

 

Skråbånd guide

 

Skråbånd guide – Trin 7

Hvor stor en unøjagtighed, du evt. kan leve med i toppen af sidesømmen, må du mærke efter med dig selv. Ideelt skal det se sådan her ud, når du har syet sømmen, men det er langtfra altid, det lykkes. Om du vil pille en sidesøm op, for at rette en unøjagtighed på et par millimeter, er op til dig.

Når sømmen er syet, og du er glad for den, så pres gerne sømrummet til hver sin side. Det vil give den fladeste og “letteste” søm.

Skråbånd guide

Skråbånd guide

Skråbånd guide – Trin 8

Det færdige ærmegab presses let, og er nu smukt bundet ind i skråbånd.

Når du har prøvet det et par gange, er dette en super hurtig, men stadig meget flot finish. En nem måde at tilføje en elegant detalje med et matchende skråbånd, eller skabe mere liv og fokus på en søm, ved at vælge en kontrastfarve eller et print, der passer ind i designet.

Denne teknik bruges ofte i børnetøj, men er bestemt også anvendelig i andet. Bare pas på, at det ikke er for kraftigt en metervare, du bruger til skråbåndet. Med denne teknik kommer der til at være 4 lag ekstra stof i kanten, pga. skråbåndet, og det skal stoffet kunne bære.

Skråbånd guide

Så er det op til dig: leg med skråbånd som afslutning af kanter i tøjet.

 

Vil du hellere have en afslutning som den her, hvor skråbåndet kun er synligt på indersiden af tøjet:

skråbånd som belægningSkråbånd som belægning

Den teknik er der en billedguide til inde i bonus materialet i Sysidens Online Syklub. Det er altid tilgængeligt for medlemmer af syklubben – du kan melde dig ind her <–

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Den næste version er syet af Randi, som er medlem af Sysidens online syklub. Hun har syet i et smukt printet stof fra Stof & Stuff, og har valgt en afslutning på ærmegabene, hvor man kan se skråbåndet. Den teknik kan du lære i dette blogindlæg. […]

Kommentarer er lukkede.