stof til nederdel

Stof til nederdel – hvad skal jeg vælge?

At vælge stof til nederdel kan være lidt en udfordring. Det er ikke bare at vælge den farve, man bedst kan lide, når man står i stofbutikken.

Stoffet er afgørende for, hvordan nederdelen falder, og dermed hvordan den kommer til at se ud. Men hvad skal man se efter, når man vælger stof til nederdel? Nogle af de vigtigste faktorer får du serveret her.

Stof til nederdel – strikket eller vævet?

Der er forskel på, om mønsteret er lavet til vævet eller strikket stof . Er det lavet til strikket stof som fx. jersey, kan der være indregnet en vis portion “negativ vidde” i mønsteret.

Det betyder, at mønsteret faktisk er for småt, men fordi man udnytter strækket i stoffet, så passer nederdelen som den skal, når det bliver syet. Hvis du syr sådan et mønster i vævet (fast) stof uden stræk, bliver nederdelen for lille.

Her vil nogen sige “du tager bare en størrelse større”. Men den filosofi er ikke holdbar. Mønster konstruktion er, hvis det er udført korrekt, noget mere nuanceret end det. Og respekterer man ikke det, risikerer man tøj, der sidder virkelig dårligt.

Måske ikke når man står stille og kigger i spejlet om morgenen.

Men ret sikkert når man begynder at gå, cykle, sidde på en stol og i det hele taget bevæge sig, blive varm og interagere med stoffet og pasformen i løbet af dagen.

Derfor: vælg strikket eller vævet stof, alt efter hvad mønsteret er beregnet til.

Stof til nederdel – Naturligt eller Syntetisk?

Udover at der er forskel på strikket og vævet stof, er der også forskel på hvilket materiale, stoffet er lavet af – om det er naturfibre som bomuld, hør eller silke, eller om det er kunstfibre som polyester, acryl eller nylon. Ofte vil der være tale om en blanding, fx. bomuld/polyester.

Det giver ikke mening at snakke om naturmaterialer kontra syntetiske materialer, for begge dele kan være super lækre og i god kvalitet, ligesom begge dele også kan være yderst tarvelige og ikke værd at bruge penge på.

Om du er til det ene eller det andet er en smagssag, men det kan være en god ide at lægge mærke til, hvad du har det bedst i.

Nogen har tendens til at blive meget hurtigt statisk elektriske, og hvis det gælder for dig, så er kunststoffer sjældent et hit, medmindre det har fået en anti-statisk behandling. Stoffet vil ganske enkelt kravle ind mellem benene på dig efter kort tid, og det kan være ganske umuligt at gå i sådan en nederdel.

Andre har det lige så fint i det ene som det andet, og har mere “frit valg” på hylderne.

Vælg stof til nederdel efter tøjets udtryk

Det mest interessante er faktisk ikke hvad stoffet er lavet af, men hvordan det føles mod huden og hvordan det falder.

Professionelt taler man om stoffets handfeel, hvilket siger noget om, hvordan stoffet føles og ser ud. Det kan godt blive lidt abstrakt, men det er et spørgsmål om at vurdere, om stoffet er sprødt, slapt, tungt, let, om det krøller, kradser eller springer ud som en fjeder efter man har krøllet det sammen i hånden. Kort sagt: at finde de tillægsord, der siger noget om, hvilket udtryk stoffet har.

Stoffets udtryk bliver nemlig i høj grad til tøjets udtryk.

Der er ingen hurtig guide til det med udtrykket. Det gælder om at eksperimentere, og prøve at forudse, hvordan en bestemt type stof med et bestemt handfeel vil komme til at se ud, når man har syet sin nederdel.

Som hovedregel vil lette materialer som fx. en blød silke satin eller en tynd chiffon falde ind til kroppen, mens mere kraftige materialer som fx. twill eller fløjl vil strutte mere eller mindre ud fra kroppen.

Bestem derfor på forhånd, hvilket udtryk, du vil have i din nederdel. Når du ved det, bliver det meget nemmere at vælge det rigtige stof, fordi du ved, hvad du leder efter.

Og så er du faktisk næsten der, hvor det bare er et spørgsmål om, hvilken farve, den skal have.

 

P.S

HUSK at du allerede nu kan forudbestille første nummer af Sysidens Online Magasin, som udkommer til august. Vi arbejder på at forhandle nogle gode rabatter hjem til alle der tegner abonnement på bladet, og det får du naturligvis glæde af når du er med fra starten, uanset om du hopper fra efter første måned, eller finder ud af at Sysiden er lige det blad, du altid har manglet. Der er bl.a. flere stofbutikker, der har sagt ja til at give rabatter.

Forudbestil Sysidens Online Magasin via vores crowdfunding kampagne – KLIK HER!

 

3 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] har vi skrevet om stofvalg til nederele, og hvis du vil nørde endnu mere kan du også læse denne guide til metervarer, ovre på Skaberlyst […]

  2. […] mange indlæg her på bloggen handler om nederdele. Vi har været omkring længde, størrelse, stof, kropstype og design af nederdele. Men vi har endnu ikke været omkring pasformen, som ellers er […]

Kommentarer er lukkede.