tilretning til stor mave

Topmaven skal væk – Stor mave tilretning

Denne artikel er fra Sysidens magasin fra august 2014. Temaet i magasinet er nederdele, og det medfølgende mønster er til en a-formet nederdel. Hele magasinet incl. mønster kan købes HER <–

Hvis man har en topmave, og ikke vil have at den skal være alt for tydelig for omverdenen, er der flere ting man kan gøre:

* Man kan løbe rigtig mange ture, spise mindre portioner mad og mindre sukker og gå i fitness-centeret indtil topmaven er væk.

*Man kan nøjes med at gå i telt-kjoler og toppe, som skjuler alting – også de gode sider, man gerne vil vise frem.

*Man kan sy selv og lave en tilretning på mønsteret, så topmaven ikke er så synlig.

Selvom jeg da er fortaler for at man skal få sig noget motion og sådan noget (ikke mindst fordi man så har mere energi til at sy) vil jeg nu slå et slag for “tilret mønsteret – vejen”.

Det er nemt, hurtigt og du kan have det stramme tøj på i morgen, selv om du ikke har været ude og løbe endnu.

Så. Hvad er en topmave? Der er mange forskellige slags – fra de mindre “det-er-den-tid-på-måneden-og-jeg-er-lidt-oppustet” over de lidt større efter decembers glæder og til dem, der faktisk ligner meget gravide maver – og alle slags kan have glæde af en topmave tilretning. For pointen er, at vi skal sørge for at stoffet på nederdelen (eller bukserne – tilretningen gælder nemlig også ved bukser) ikke klynger sig til maven og dermed fremhæver den, men i stedet falder ned over den og gør at den ikke er så tydelig.

Lad mig komme med et eksempel. På billedet kan du se mig (Maria) i en nederdel. Det er ikke en A-form som den der er med i dette nummer, men det gør egentlig bare problematikken mere tydelige (selv om jeg faktisk lavede præcis den samme tilretning, med de samme mål da jeg syede denne måneds mønster op).

tilretning til stor mave

Umiddelbart passer nederdelen omkring min krop. Jeg kan være i den, jeg kan sidde ned. Men se hvor meget stoffet klynger sig til  min mave. Ikke et kønt syn.

For at få denne fremhævelse af maven væk, skal vi simpelthen have tilføjet noget mere stof på maven, både i bredden og længden, sådan så stoffet ikke længere hænger fast på maven.

Trin 1: Lokalisér problemet på din prøveopsyning

Lav en prøveopsyning eller tegn dit mønster af på tyndt mønsterpapir (sådan noget der er ligesom silkepapir) og prøv nederdelen på. Du skal finde det sted hvor maven begynder at bule ud.

Det er ret svært at klare det her med prøveopsyningen helt alene. Få en ven eller et stort barn til at hjælpe dig (de behøver ikke at have forstand på syning – du fortæller bare hvor der skal klippes). Hvis du ikke har nogen til at hjælpe dig, må du tegne hvor saksen skal gå vandret, tage prøveopsyningen af og klippe selv, og så tage den på igen og indsætte stof. Det tager lidt længere tid, og man kan risikere at skulle prøve mange gange, men det kan sagtens lade sig gøre.

Klip op langs midt for til det sted, hvor maven begynder at bule. Drej saksen 90 grader og lav et vandret klip indtil du er kommet forbi indsnittet, drej herefter saksen skråt og klip op til hjørnet hvor sidesøm og taljesøm mødes.

Nu sker magien, og stoffet vil af sig selv glide fra og vise hvor stor en spredning det har brug for. Sæt stofrester ind under (eller små stykker mønsterpapir, hvis du arbejder med papirmønster) med nåle for at holde det på plads. De vandrette  kanter skal være parallelle ved midt for. Mål mellem de vandrette kanter, for at finde ud af hvor meget ekstra stof du har tilføjet. I mit tilfælde er det 1 cm.

tilretning til stor mave

Trin 2: Lav tilretningen på mønsteret

Mål først på din prøveopsyning hvor langt nede fra sømlinjen på midt for maven starter. Find dit forstykke frem og afsæt det mål på det.

Tegn en vinkelret linje fra dette punkt ind til du når til indsnittet, og tegn en skrå linje herfra og op til hjørnet, hvor sømlinjen fra sidesøm og taljesøm mødes. Tegn også en linje midt gennem indsnittet.

tilretning til stor mave

 

Klip nu ad linjen fra midt for hen til under indsnittet og op til sømlinjen. Klip herefter et lille hak udefra i sømrummet og hen mod sømlinjen, så sømlinjen ikke er klippet over, men stadig sidder fast.

Klip ned ad linjen i indsnittet men stop før du klipper igennem til der hvor du klippede før.

tilretning til stor mave

Spred nu mønsteret, så du spreder de vandrette kanter det mål du har målt på prøveopsyningen (i mit tilfælde 1 cm). Sæt tape på og sørg for at linjerne er parallelle!

Fortsæt midt for linjen på det øverste stykke ned, parallel med den gamle midt for linje.

tilretning til stor mave

Her kan du se resultatet af mine tilretninger – jeg er sikker på du vil give mig ret i at det ser meget bedre ud!

Ud over stor mave tilretningen, lavede jeg for-indsnittene en lille smule mindre og derudover skulle der også laves lidt mere plads til numsen.

tilretning til stor mave

 Video guide- tilretning til stor mave

Se i videoen hvordan du laver tilretningen til stor mave i en nederdel:

 

Denne artikel er fra Sysidens august 2014 magasin. Temaet i magasinet er nederdele, og udover det medfølgende mønster til en A-formet nederdel får du også en lang række artikler om hvordan du tilretter pasformen og ændrer designet. Du kan bl.a. læse om, hvordan du laver en formskåret linning, laver mønster til et bærestykke, får mere vidde i din nederdel, syr en linning og hvilken type nederdel, der passer til din kropstype.

Læs mere om Sysiden magasinet fra August 2014 HER <–

Hop ud i at sy dine egne nederdele med det samme – køb mønsteret til A-formet nederdel HER <–

4 replies
 1. Camilla says:

  Vad rekommenderar ni om nederdelen inte har någon “dart” (indsnit?)? Ska man så göra likadant och behålla den dart som uppstår? Kan tänka mig att det generellt passar bättre för en topmave.

  • Sysiden.dk says:

   Ja, hvis der ikke er et indsnit i forvejen, så klipper man ned der hvor det ville have været, og syr det indsnit, der kommer af tilretningen. Hvis det er under 1 cm kan man fjerne det i sidesømmen, og på den måde beholde designet uden indsnit foran.

   Kh
   Signe / Sysiden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] har du brug for et par tilretninger. Jeg (Signe fra Sysiden) skal fx. have lavet en stor mave tilretning, for at jeg kan passe bukserne (og nej, det ville ikke hjælpe hvis jeg tog en større størrelse […]

Kommentarer er lukkede.