Sådan gør du: Sy en belægning

Sådan syr du belægningen!

Her den anden dag viste jeg dig hvordan du laver et mønster til en halsbelægning. Det kan du f.eks. bruge hvis du vil sy en nem udgave af blusen i Sysiden nr. 12 – sådan en udgave, der ikke har stolpelukning. Du kan se hvordan du laver mønstret til belægningen HER.

Sådan gør du belægning klar:

Først en lille gentagelse: Når du har lavet mønsterdelene til belægningen, er du klar til at klippe dit stof.

Klip 1 x FORBELÆGNING mod fold + 1 x BAGBELÆGNING mod fold og klip så de andre dele: FORSTYKKE (klip det mod fold, og lad folden fortsætte helt op til halskanten indtil videre), BÆRESTYKKE, BAGSTYKKE og ÆRMER.

Før du fjerner mønsterdelene fra stoffet, er det vigtigt at du markerer stoffet:
Markér enden af sylinjerne i hals-slidsen med små hak i halskantens sømrum både på for-belægningen og på forstykket.

sybelægning1

Markér også slidsens bund (altså bunden af sylinjen) med en knappenål og evt. også med kridt.

Sybelægning2

Du skal stabilisere belægningen med vlieseline. Så brug belægningsmønsterdelene til at klippe en tynd vlieseline. Markér også sylinjerne og slidsens slutpunkt på forbelægningens vlies og pres så vliesen på belægningsstykkerne.

Nu skal der sys:

Sy for- og bagbelægningen sammen, ret mod ret og pres sømrummet.

Tegn herefter sylinjen op med kridt på vrangsiden af forbelægningen (altså oven på vlieselinen). Du tegner fra hvert hak i halsudskæringen til slidsens slutpunkt. Orden den yderste kant af belægningen med overlock eller zigzag.

sybelægning3

Gør blusen klar til belægningen:

Sy bagstykket til bærestykket, ret mod ret. Pres sømrummet op i bærestykket og sy en pyntestikning langs sømmen.

Sy også forstykket til bærestykket, ret mod ret. (Inden du syr, skal du rynke forstykket – det kan du læse om i syvejledningen til mønstret.) Pres sømrummet op i bærestykket og sy en pyntestikning langs sømmen.

Sy belægningen til blusen:

Læg blusen med retsiden opad. Læg den fladt og spredt ud, som på billedet.

Læg herefter belægningen på halsudskæringen, ret mod ret. Sæt nåle. Sørg for at hakkene i halsudskæringen og markeringerne i slidsens slutpunkt passer over hinanden.

sybelægning4

Sy belægning på. Start ved den ene søm og sy langs halsudskæringen, 1 cm fra kanten (hvis du altså har lagt 1 cm sømrum til, som jeg anbefalede dig..). Sy hen til sylinjen ved slidsen og stop med nålen i stoffet.

sybelægning6

Løft trykfoden, drej stoffet, sænk trykfoden og fortsæt ned langs sylinjen.

sybelægning5

Når du når enden af sylinjen, er det vigtigt at du syr langsomt og stopper, med nålen nede, helt i bunden af slidsen.

sybelægning7

Løft trykfoden, drej stoffet hele vejen rundt, sænk trykfoden og fortsæt op ad den anden sylinje indtil halsen. Løft trykfoden, drej stoffet, sænk trykfoden og fortsæt rundt langs halskanten til du er tilbage hvor du startede.

sybelægning8

 

Trim sømrummet rundt i halskanten så det er ca 3 mm bredt og klip også ned langs sylinjerne. Klip helt ned til spidsen, men pas på du ikke klipper igennem sømmen!

sybelægning9

 

Pres belægningen om på vrangen af blusen. Sæt lidt nåle for at holde den på plads.

Nu skal du sy en kantstikning for at holde belægningen på plads. Den får samtidig en dekorativ effekt, så det er vigtigt at du er omhyggelig og syr præcis 3 cm fra kanten hele vejen rundt. Brug linjerne på stingpladen til at styre efter.

På min hvide bluse, kunne det ikke lade sig gøre at markere med kridt på retsiden af stoffet – for det ville kunne ses bagefter. Men det var nødvendigt med markeringer ved drejepunkterne og ved bunden af slidsen, for at jeg kunne dreje det helt rigtige sted. Så jeg satte to nåle på kryds, hvor jeg skulle dreje ned langs slidsen.

sybelægning10

Så fortsatte jeg ned langs sylinjen, til bunden af slidsen, hvor jeg også havde sat en nål.

sybelægning12

Og så manglede jeg bare at sy resten af pyntestikningen. Og så selvfølgelig sidesømme og ærmer og til sidst lagde jeg blusen op.

Og så var den færdig!

Bluse med belægning

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] For nu er vi nemlig klar til at sy belægningen. Se hvordan du syr belægningen i næste indlæg, som du finder HER […]

Kommentarer er lukkede.