Sysidens lille jakke

Sy lommer på din lille jakke

Du bruger dine symønstre flere gange, ikke? Det kan du i hvert fald sagtens gøre. Hvis du vælger en anden type stof og leger med nogle andre detaljer, så kan du sagtens have flere udgaver af samme design.

Et af vores egne yndlingsmønstre, som vi vender tilbage til igen og igen, er vores lille jakke fra november 2014. Den seneste version har Signe syet i en lækker quiltet bomuldsjersey fra www.metermeter.dk (hvor du i øvrigt kan få rabat, hvis du er medlem af Sysidens online syklub)

Den her udgave er perfekt til hverdag. Det er næsten en cardigan. Ærmerne er syet, så de kan have opsmøg som her, eller være helt lange. Dejlig hverdags-praktisk, ikke?

Og lommerne.

Dem vil vi gerne se lidt nærmere på her. De er nemlig inspireret af en af artiklerne, der er i magasinet, som hører med til mønsteret. Vi skrev en artikel om lommer, bl.a. med tips til at variere designet, for at få et nyt udtryk til din jakke. Du kan læse artiklen under billedet, og se 2 metoder til at sy lommer på din jakke.

Sysiden lille jakke

 

Denne guide til syning af lommer er fra Sysiden No. 4 fra november 2014.

Månedens mønster i Sysiden No. 4 er en lille jakke, inspireret af Coco Chanel.

Et af kendetegnene ved Chanels oprindelige små jakker, var at de havde rigtige lommer. Coco Chanel var meget praktisk orienteret, og det kom blandt andet til udtryk ved at hun syede brugbare lommer i sine jakker. Hun brød sig ikke om overflødig pynt, som fx. lommer, der er for små til at få en hånd i. Til gengæld var hun en mester til at få praktiske funktioner til at pynte.

Lommerne vi viser dig i denne artikel er simple i deres design. Du lærer 2 metoder til at sy lommer på din jakke: industri metoden, hvor alt er syet på symaskine og skræddermetoden, hvor næsten alt er syet i hånden.

Fælles for begge metoder er, at du syr lommen færdig, og sætter den på tøjet bagefter. Det betyder, at du kan sy dit lommedesign, og først derefter beslutte dig for, hvor lommen skal placeres på jakken. Er du i tvivl om designet, kan du endda sy en prøvelomme, for at teste det, inden du klipper i det rigtige stof. Har du masser af stof tilbage kan du sy en prøvelomme i det rigtige stof, for at se, hvordan det passer ind i resten af designet.

5 forslag til designdetaljer på en lomme

Design No. 1:
Klip lommen på skrå, hvis du syr i ternet eller stribet stof, så mønsteret vender anderledes i lommen end i resten af jakken.

Design No. 2:
Lav læg i dine lommer, ved at klippe mønsteret over på midten og sprede 4-6cm ind i bredden af lommen, som du derefter syr som et læg.

Design No. 3:
Sy en tittekant i lommeåbningen eller hele vejen rundt om lommen, for at ramme den ind.

Design No. 4:
Lav lommen rund i stedet for firkantet.

Design No. 5:
Lav en overskæring i lommen, og brug 2 forskellige farver stof.

Påsatte lommer – Industri metoden

I industrien skal alt kunne syes på maskiner, og det skal helst kunne gøres rimelig hurtigt og passe ind i en fabriksrutine, hvor hver syer er specialiseret og ingen syr et helt stykke tøj fra start til slut. Lommerne skal derfor kunne klargøres af en person og syes på af en anden person senere i processen.

Trin 1
Klip lommen ud og stryg den øverste kant om mod vrangen i foldelinjen. I tynde stoffer kan du have 3-4 cm sømrum i lommeåbningen, og sy et dobbelt ombuk. I kraftige stoffer er det bedre at overlocke eller zigzagge kanten, og nøjes med at folde den rundt en enkelt gang. Sy ombukket i lommeåbningen med en eller 2 pyntestikninger.

Guide til påsatte lommer

Trin 2
Stryg alle de andre kanter på lommen om mod vrangen. I en firkantet lomme kan du have 1,5cm sømrum, og i runde lommer er det nemmere at styre med 0,5 eller 1cm sømrum.

Guide til påsatte lommer

Trin 3
Placer lommen på jakken, der hvor du vil have den syet fast. Sæt den fast med nåle.

Guide til påsatte lommer

Trin 4
Sy lommen på med 1 eller 2 pyntestikninger rundt i kanten.

Guide til påsatte lommer

Påsatte lommer  Skrædderi metoden

I skrædderiet syr man mest muligt i hånden, og man bestræber sig ofte på at få sømme til at være så usynlige som muligt. Man kæler for detaljerne, og bruger ekstra tid på alle sømme.

Trin 1
Klip lommedelen både i stof og foer, og sy foret fast til stoffet ret mod ret. Lad der være et lille hul i siden eller bunden, du kan vende lommen igennem.

Guide til påsatte lommer

Trin 2
Vend retten ud gennem hullet, og pres sømmene. Foret må gerne være lidt mindre, så det trækker stoffet en anelse med om på bagsiden af lommen. I hullet, du har vendt lommen igennem, presser du sømrummet ind i lommen, så man ikke kan se, der er en åbning.

Guide til påsatte lommer

Trin 3
Luk hullet i lommen i hånden, placer lommen på jakken og sæt den fast med nåle.

Guide til påsatte lommer

Trin 4
Sy lommerne fast med stafér sting, så man ikke kan se den er syet på. Det skal se ud som om, lommen svæver i luften af sig selv. Sy lige under kanten af lommen, så stingene bliver gemt væk under selve lommen, og ikke lægger sig synligt ude på jakken.

Guide til påsatte lommer

 

Du kan læse mere om Coco Chanel, finde mere inspiration til en lille jakke til dig selv, og downloade mønsteret til vores udgave af en lille jakke a’ la’ Chanel i magasinet fra november 2014. Du finder det her <<