Professionelle Indsnit

Sy professionelle indsnit uden “tutter” i bunden

Når man syr tøj i vævet stof, er en af de store udfordringer at få det mere eller mindre fleksible stof til at forme sig efter kroppens rundinger.
Vidunder midlet til denne formgivning af stoffet er indsnit.

Indsnit kan syes i stoffet, laves om til læg eller rynk, gemmes i overskæringer og flyttes rundt med, alt efter hvad det er for et indsnit.

I denne artikel skal vi nu ikke ud i noget avanceret konstruktion, men derimod have helt styr på, hvordan man arbejder med indsnit i deres mest simple form – nemlig som helt almindelige indsnit i taljen og ved brystet.

Hvad er indsnit egentlig?

Indsnit er med til at forme stoffet rundt om kroppen, men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan de gør det. Et indsnit tager stof væk fra et sted, hvor der er for meget, i en kegleform hen mod et toppunkt, hvor der er lige præcis den mængde stof, der er brug for.

Hvis vi tager brystindsnittet som eksempel, så fjerner det stof i sidesømmen, og slutter ved toppunktet af brystet, hvor der er brug for stoffet (dvs. for pladsen inde i tøjet).

På samme måde peger indsnit i nederdele og bukser mod hoftebenene på forstykket og på bagstykket peger de mod det punkt på bagdelen, der stritter længst ud fra resten af kroppen.
Talje indsnit i kjoler og overdele peger opad mod brystet foran og mod skulderbladende bagpå og nedad som indsnit i nederdele og bukser.

Det er altså kroppens ”højdepunkter” om man så må sige, der bliver taget højde for med indsnit, og det er vigtigt for at få fuldt udbytte af indsnittene, at spidserne af dem peger hen mod disse højdepunkter.

Alle vores kurver er forskellige, og derfor kan det måske være en fordel for dig, at dreje, forlænge eller forkorte dine indsnit.

Og det må du gerne!!

Mønstrene er ikke et facit, men et udkast, som du selv skal justere, så du får den gode pasform i tøjet, du har fortjent.

I forhold til pasformen er retningen af tøjets indsnit en stor faktor, og tit kan det forhøje værdien af et stykke tøj betydeligt, hvis man får tilpasset indsnittene til at slutte der, hvor kroppen har sine højdepunkter.

Når man syr indsnit

Får du ikke syet dine indsnit rigtigt, vil stoffet komme til at danne små læg eller ”tutter” i spidsen af indsnittet. Du kan også risikere at sy for meget stof væk i indsnittet, så tøjet bliver for småt.

Der er især 2 ting, du skal være opmærksom på, når du syr indsnit:

1.
Syningen skal bue en anelse ud mod folden af indsnittet.

2.
Spidsen af indsnittet skal være helt ude i folden og være let rundet, så den sidste 1-1,5cm faktisk er parallel med folden. Der må ikke være afstand fra folden til syningen, der hvor indsnittet slutter.

En meget brugt metode til at markere indsnit over på stoffet er at bruge kalker papir til at overføre hele indsnittet til stoffet. Herefter syr man efter de linjer, der er tegnet op.

markering af indsnit

Fidusen i den metode er, at man har hele indsnittet tegnet op, så det er nemt at sy efter linjerne.

Ulempen er præcis det samme: hele indsnittet er tegnet op præcis som det er på mønsteret, og man syr helt automatisk efter linjerne.

Det er en ulempe, fordi man i mønstrene tegner indsnit som en trekant eller en diamant, alt efter om det er et brystindsnit eller et taljeindsnit i en kjole eller nederdel/bukser. Og det er ikke sådan indsnit skal syes.

Når man syr efter de afmærkninger, der er på mønsteret, kommer man helt automatisk til at bryde de 2 regler, der er for indsnit – nemlig at bue sømmen let ud mod folden og at slutte spidsen parallel med folden.

Man kommer i stedet til at sy en trekant, og slutningen i spidsen bliver et skarpt ”hjørne”, som ikke kan forme sig efter kroppens rundinger. Resultatet er ”tutter” i spidsen af indsnittet, som tiltrækker øjets opmærksomhed, og råber ”hjemmesyet” meget højt.

Sy ”udenfor stregerne”

For at få det korrekte indsnit, der kan forme sig omkring kroppen, skal du øve dig lidt i at sy ”udenfor stregerne”.

Faktisk er den største udfordring nok, at vi er opdraget til at følge linjer og afmærkninger meget nøjagtigt, og at det derfor føles forkert at sy ved siden af. For de fleste er det i hvert fald mest en mental blokering, der forhindrer dem i at sy korrekte indsnit, mere end det er manglende evner til at sy en buet stikning.

Og netop derfor kan det være en fordel ikke at markere indsnittet med kalker papir.

Marker i stedet spidsen med et kridtmærke.

Samlemærkerne i toppen markeres med små hak i sømrummet eller med kridtmærker.

markering af indsnit

Taljeindsnit i kjoler markeres med kridt eller knappenåle i alle yderpunkter.

Sy et korrekt indsnit – Sådan gør du:

Trin 1.
Start med at hæfte udelukkende i sømrummet.

Sådan syr du indsnit

Trin 2.
Sy stikningen i en let bue ud mod folden af indsnittet. Hav hele tiden øje på, hvor indsnittet skal slutte, så du ikke kommer til at bue for hurtigt ud mod folden, eller sy for langt.

Sådan syr du indsnit

Trin 3.
Når du når ned til ca. 3cm før spidsen af indsnittet begynder du at rette sømmen op, så det nederste stykke kommer til at være nogenlunde parallel med foldekanten, og altså helt ude i kanten. Der skal være under 1mm fra stikningen til foldekanten, hvis du skal undgå tutter i spidsen af indsnittet.

Sådan syr du indsnit

Når du når spidsen kan du hæfte på 2 måder:

Enten hæfter du normalt ved at sy baglæns ca. 1,5cm i samme søm.

Eller også stopper du med at sy, når du er helt ude ved foldekanten,
og binder 2-3 knuder på trådene ud over foldekanten.

Den sidste metode giver en mere usynlig hæftning.

syet indsnit
Taljeindsnit i kjoler er lidt anderledes, fordi de har 2 spidser. Du kan vælge at sy dem på 2 forskellige måder.

Enten starter du helt ude ved foldekanten i den ene spids, og syr indsnittet i et forløb.

Eller også starter du i midten af indsnittet, hvor det er dybest, og syr ud mod den ene spids.     Derefter drejer du stoffet, starter på midten igen og syr ud mod den anden spids.

Det kan være nemmere at styre på denne måde i mange stoffer, så du undgår at maskinen trækker stoffet ned til spolehuset i en klump.

Finish

Når du har syet dine indsnit skal de presses. Pres sømmen ganske let som den er, så sytråden bliver presset ind i stoffet, og pres derefter indsnittet.

Pres indsnittet til den rigtige side, for at få det så usynligt som muligt. Hvis du følger disse ”regler” leder indsnittene øjnene rundt om kroppen, og tøjet bliver mere flatterende:

Brystindsnit presses opad, set fra vrangen.

Taljeindsnit og skulderindsnit presses mod midt for og midt bag, set fra vrangen.

 

2 replies
  1. Susanne Wenzel says:

    Tusind tak for gode og brugbare tips. Har I også et tips til valg af mønsterstørrelse. Jeg har bred ryg og skuldre, og hvis jeg vælger størrelse efter brystmålet, bliver forstykket alt for stort, når modellen prøves. Jeg bruger c-skål i BH, – så det er ikke fordi, jeg har en lille barm. Jeg har et brystmål på 106, – og det svarer oftest til str. 44-46. Og det passer over ryk og skuldre, – men forstykket bliver alt for stort. Måske er det noget med tilpasning for bred ryk eller ????
    Med venlig hilsen
    Susanne Wenzel

Kommentarer er lukkede.