Symønster Lille Jakke

Symønster til “Den Lille Jakke”

I november måned er der gået jakker og Chanel i den, her på Sysiden. Vi har skrevet en artikel om Coco Chanel i månedens magasin, og månedens mønster er en lille jakke, som er kraftigt inspireret af Mademoiselle Chanel.

Det var nemlig hende, der opfandt den lille jakke. For lige omkring 100 år siden, i 1913, begyndte hun selv at gå i jakkesæt, der var syet om fra herretøj til at passe hendes krop. Og siden da, har Chanel været kædet sammen med den lille jakke, som nok har skiftet udtryk gennem tiden, men stadig er lige så populær som den var, da Chanel selv levede.

Chanel gjorde et stort nummer ud af, at man skulle kunne bevæge sig i hendes tøj. Det var blødt, og designet så man kunne bruge kroppen. Jakkerne var bløde i deres udtryk, og hun syede dem endda i jersey, for at få et endnu blødere udtryk. Skulderpuder og alverdens indlægsmaterialer, som ellers kendetegner skræddersyede jakker, brugte hun helst ikke.

Og når Chanel kan lade være, så kan vi også. Så vores lille jakke er uden skulderpuder. Og hvis du enten ikke gider, eller ikke ved hvordan man gør, så behøver du faktisk ikke engang at sætte foer i jakken. Det har vi fx. ikke gjort i vores egen udgave, som du kan se på billederne her.

Og ja, man skulle tro den var tilrettet specielt til Maria, som har den på. Men det er faktisk bare vores str. 36. Vi syede ærmerne lidt smallere, men ellers er der ingen ændringer lavet i mønsteret.

Du kan få adgang til mønsteret og magasinet fra november HER<—
Fremtidige mønstre får du adgang til, så snart de bliver udgivet, ved at melde dig ind i vores online syklub – KLIK HER<–

Symønster Lille Jakke

 

Mønsteret er lavet til, at der er en lynlås midt for, men vi blev forelskede i den sølvfarvede skind tittekant, da vi så den hos Stof&Sy på Kreative Dage messen i oktober. Så vi fik lyst til at lege. Jakken kan derfor ikke nå helt sammen midt for, men det er heller ikke sådan en jakke man vil lukke, så det er faktisk kun en fordel at der ikke er for meget stof til at fylde foran.

Symønster Lille Jakke

Den er sgu flot, den tittekant!

Symønster Lille Jakke

 

Selvom udtrykket er blødt, og der ikke er foer i jakken, må den altså godt se pæn ud indvendig. Så vi har kantet alle sømrum med skråbånd, lavet af ca. 0,5 m stof. Det prikkede stof til skråbånd er fra Stof&Stuff.

Symønster Lille Jakke

 

Man kunne også have kantet belægningen og oplægningen med skråbånd, men det har vi ikke gjort denne gang. Til gengæld har vi gjort os umage med at indstille overlockeren til en lidt smallere stinglængde end normalt, så sømmen bliver flot og tæt, og der ikke er nogen trævler, der for lov at undslippe.

Symønster Lille Jakke

 

Ærmet har vi dog foret, for at det bliver nemmere at tage jakken på, og så den ikke “sidder fast” i det tøj, man har indenunder. Ærmeforet er syet fast i hånden både i ærmegabet og i bunden, så det skjuler sømrummet.

Symønster Lille Jakke

 

I bunden af ærmet er det vigtigt med lidt ekstra længde i foret, så der er plads til at man kan bevæge armene. Men det må ikke være så meget, at det falder ned under oplægningen og bliver synligt udefra. Så enten skal der regnes meget nøjagtigt, eller også skal det syes til i hånden, så man kan justere længden til sidst.

Symønster Lille Jakke

 

Og ja, man kan bevæge sig i jakken!

Symønster Lille Jakke

 

Læs hele artiklen om Chanel, få en guide til valg af stof til din lille jakke og ikke mindst symønster til den lille jakke i str. 34-54 (og meget mere) – alt du skal gøre er at melde dig ind i Sysidens online syklub, hvor den lille jakke er månedens tema i november 2014.

UPDATE: November magasin + mønster til den lille jakke kan købes i løssalg HER<—

Vi siger “velkommen i klubben” med et virtuelt kys!

Symønster Lille Jakke

4 replies
 1. Judith says:

  Hejsa. Hvor ser jakken skøn ud. Jeg må også snarest igang med at sy en til mig selv. Hvor er det smukke blå stof fra? Det ser bare så lækkert ud 🙂
  Tak for et fantastisk symagasin 🙂
  Kh Judith

  • Sysiden.dk says:

   Det blå stof er købt i Citystoffer i Århus sidste efterår, men det var flere steder i flere forskellige farver, så prøv at tjekke din lokale stofbutik. Det kan godt være det er en reste-vare dette efterår.
   Og selv tak 🙂 Dejligt du kan lide magasinet!
   Kh
   Signe & Maria

 2. Sarah says:

  Fantastic jacket! Can I get the pattern? I don’t see a ‘shop’ area of the site. I got here from MariaDenmark.

Kommentarer er lukkede.