symønster til jeans

Symønster til jeans – og tips til hvad du skal have på overkroppen

Jeans er en klassiker i de fleste garderober. Men det kan være rigtig svært at finde et godt symønster til jeans. Indtil nu i hvert fald. Vi er nemlig super stolte af at kunne præsentere et symønster til jeans, der rent faktisk sidder som JEANS og ikke som stramme bukser.Og JA, der er en kæmpe forskel!

Jeans er nemlig en verden helt for sig selv. Både pasformen, designdetaljerne og stoffet er noget ganske særligt. Så særligt, at vi har dedikeret et helt tema i Sysidens online syklub til jeans og denim.

Udover et symønster får medlemmerne af vores online syklub også et magasin med artikler, baggrundsviden, syteknikker og videoguides, som gør arbejdet med at sy dine egne jeans endnu nemmere.

symønster til jeans

Jeans og verdenshistorien

Vi er ret fascinerede af jeans’ historie. En del af den kendte vi i forvejen, og det gør du sikkert også. Du har nok hørt om Levi Strauss, som tog patent på jeans engang i 1800 tallet og at jeans i starten blev syet til guldgravere og cowboys i det vilde vesten. Men har du tænkt over, hvor mange gange jeans har haft en central rolle i historieskrivningen i vores del af Verden? Helt fra 50’ernes ungdomsoprør til 70’ernes kvindefrigørelse og 90’ernes allemandseje. Vi kigger nærmere på jeans’ historie i temaet, der er i online klubben i maj/juni.

Vi har også set nærmere på farven indigo, som er den blå farve jeans traditionelt har. Vidste du, at det oprindeligt var en plantefarve, men at den i dag bliver fremstillet syntetisk? Måske gjorde du. Men vidste du så, at indigo farvestof var en af de største eksportvarer fra USA i tiden omkring den Amerikanske Uafhængighedskrig? Og at den blå farve har været en stor årsag til at så mange afrikanske slaver blev hentet til USA for at dyrke og forarbejde planterne? Det vidste vi faktisk ikke inden vi satte os til at researche til dette tema.

Indigo farven har også haft konsekvenser i europæisk politik i 1500 tallet, og har været kendt og eftertragtet helt tilbage i oldtidens Grækenland. Så kom ikke og sig at tøj og mode er ren overflade. Jeans, som vi kender dem i dag, har i hvert fald sat sig nogle kraftige spor gennem historien. Du kan læse mere om både indigo, denim og jeans i maj/juni temaet i Sysidens online syklub.

Styling ide’er til dine jeans

Når du har fået syet dig et par jeans efter vores nye symønster, og har fået dem til at sidde helt perfekt (ja, du skal altså nok regne med en tilretning eller 2, selvom vi har lavet et ualmindeligt godt mønster. Vi er jo trods alt forskellige, så det er ikke alle, der kan hoppe direkte i vores mønstre uden at tilrette. Os selv deriblandt).

Men altså, når dine jeans sidder lige i skabet. Så skal du have et par andre ting ud af skabet, for at få mest muligt ud af dine jeans. Vi tænker i hvert fald at de fleste har det bedst, hvis der også er lidt tøj, der dækker overkroppen. Kunsten er så bare at finde ud af, hvad det er for noget tøj, der skal have lov til at blive luftet sammen med dine nye jeans.

Noget af det helt geniale ved jeans er, at de i dag er en så naturlig del af modebilledet og gadebilledet, at de kan styles til næsten hvad som helst. Her har vi valgt 2 looks ud til dig, og kommer med forslag til hvordan du selv kan sy dig til den gode styling.

Look no. 1 – rå og stilet

Jeans beder nærmest om en t-shirt. Men det behøver ikke være en stor uformelig hvid herre t-shirt. Du kan style dine jeans ret elegant og feminint, hvis du syr dig en tætsiddende t-shirt og fx. laver en blonde detalje.

Den sorte top herunder er fra Nina Ricci og har blonde ryg, og hvis du tager udgangspunkt i Sysidens jerseykjole tema, og bruger det øverste af jerseykjolen som en top, så kan du ret nemt selv sy noget, der ligner. Klip fx. hele ryggen i stræk-blonde, eller lav en overskæring over barmen og erstat den øverste del med stræk-blonde. Drop ærmerne og sy i stedet en helt smal ribkant i ærmegabet som afslutning.

Sammen med den feminine top er det smart med en lille jakke, der bløder lidt op i forhold til de rå jeans. Vores mønster til en lille jakke a’ la’ Chanel vil være et godt udgangspunkt, og du kan vælge om den skal være rå med lynlås eller mere blød og feminin med knapper eller måske helt simpel og åben foran. Sy foer i jakken, og vælg gerne stof der enten er printet eller vævet i flere farver. Det kan fx. være et blomsterprint eller en af de mange tweed metervarer, der er vævet med flere farver garn, så de får et flot farvespil.

Jeans styling

Look no. 2 – cool og afslappet

Er du mere til et afslappet look (eller måske rettere: de dage, du er mere til et afslappet look), kan du faktisk bruge samme grund-opskrift til din styling, men lave en lidt anden pasform i de ting, du sætter sammen med dine jeans.

Det er stadig t-shirt og jakke. Men hvor den rå udgave er mere tætsiddende og “skarp” i linjerne, så er den afslappede mere nede på jorden og lige på nippet til at være oversize.

Sy dig en t-shirt efter Sysidens mønster til t-shirt med bådhals. Den har en lidt løs pasform, der egner sig fint til det mere afslappede look. Halsen i mønsteret er en bådhals, men det kan du nemt lave om, hvis der er noget andet, der klæder dig bedre. Du lærer hvordan i det magasin, der følger med dette t-shirt symønster.

Til det afslappede look vil vi igen bruge den lille jakke, men i stedet for at sy den i vævet stof, kan du prøve med strikket stof, der falder blødere og ofte er mere behageligt at have på. Isoli vil give et mere sporty udtryk, fordi jakken så kommer til at ligene en “fin” version af en sportsjakke eller hættetrøje. Og hvis du oven i købet tilføjer lidt ekstra vidde i sidesømmen og ærmet, så er du hurtigt tæt på det luftige look på billedet herover.

louise jeans 4

Nå, det var alt for nu.

Du kan få fat i dit nye yndlings symønster til jeans HER.

I Sysidens syklub har vi masser af skønne symønstre til lækkert hverdagstøj. Ikke medlem endnu? Det bliver du her <–