Sytips til blondestof [3 af 3]: Pæne oplægninger og kanter i blondestof

Blonder har et ry for at være vanskelige at klippe og sy i, men det er de faktisk ikke. Der er nogle enkelte ting, der er anderledes end med almindeligt vævet stof, men når du kender de tricks, som du får i de tidligere (nr.1 og nr.2) og denne blogpost, er det faktisk kun lidt øvelse, du mangler, før du er mester i syning i blondestof! Artiklen er oprindeligt fra Sysiden tema #11

Afslutning og oplægning i blonde

Oplægninger i blonde kan være lidt tricky. Hvilken teknik du skal vælge, kommer an på blonden og det udtryk du vil have i tøjet.

Rå blondekant

Den mindst arbejdskrævende metode er at lave rå kanter. Det kan du vælge, hvis blonden kan tåle det, uden at gå i stykker. Du skal ganske enkelt klippe langs mønsteret i blonden, og så lade det være ved det. Brug en helt skarp saks, og klip meget nøjagtigt.

Denne afslutning egner sig især til små-mønstrede blonder, hvor mønsteret fordeler sig ensartet, og det er muligt at klippe en kant, der er nogenlunde lige, selvom den kommer til at bølge sig lidt.

De klippede kanter kan give en lækker rå effekt til de ellers feminine blonder. Og modsat kan det være med til at bløde lidt op for et råt og punket look at tilføje blonder på en mere organisk og blød måde, hvor der ikke er så mange lige linjer. Det er bl.a. nogle af de virkemidler designere som Alexander McQueen, som du kan læse om i tema #11, benytter sig af igen og igen.

Det er dog ikke alle modeller, der egner sig til de rå kanter. Og det er bestemt heller ikke alle blonder, der egner sig til det.

Håndsyet rullesøm

Heldigvis er det også muligt at sy en afsluttet oplægning i blonde, og det er faktisk ikke så besværligt som det lyder. Det tager bare lidt tid, fordi det bedste resultat ofte bliver at sy oplægningen i hånden.

Sarte blonder kalder som regel på en smal kant, og her er det oplagt at sy en rullesøm i hånden. Det gør du ved at folde blondens kant helt smalt rundt 1 gang, sy igennem folden med nålen, og sy ned i stoffet ca. 2-3 mm længere inde end stoffets rå kant nu ligger. Så trækker du folden ind på stoffet ved at stramme tråden ganske forsigtigt, så folden lukker sig om den rå kant. Pas på ikke at stramme tråden for meget, så vil sømmen komme til at bule uheldigt.

Sådan gør du:

Almindelig oplægning

Kan blonden tåle en lidt bredere oplægning, kan du ofte lægge den op (næsten) helt normalt ved at overlocke eller zigzagge kanten, presse oplægningen om mod vrangen og sy den fast med en smal zigzag eller stræksøm.

Hvis du vælger 2 trådet overlocksøm til kanten, bliver sømmen ikke så fast, og du vil bedre få bevaret det lette udtryk i blonden. Den 2 trådede overlock er perfekt til kanter, der skal ordnes, men hvor der ikke må være noget træk på stoffet fra sømmen overhovedet.

Sysiden #11: Juli-August 2015

 

-> Køb tema #11 HER <-