Sytips til blondestof [1 af 3]: Klip blondestof uden problemer

Blonder har et ry for at være vanskelige at klippe og sy i, men det er de faktisk ikke. Der er nogle enkelte ting, der er anderledes end med almindeligt vævet stof, men når du kender de tricks, som du får i denne og de følgende blogposts, er det faktisk kun lidt øvelse, du mangler, før du er mester i syning i blondestof! Artiklen er oprindeligt fra Sysiden tema #11

Hvad er blondestof?

Traditionel blonde blev lavet i hånden, og dukkede op i modebilledet hos de rigeste i samfundet i slutningen af 1400-tallet.
Håndlavede blonder tager utrolig lang tid at lave, og var derfor naturligt nok meget kostbare og bestemt ikke for alle. De var et symbol på velstand, og blev brugt som kanter på tøjet af adelsfolk og kongelige.

Men 300 år senere, i sidste halvdel af 1700 tallet, begyndte man at opfinde maskiner, der kunne efterligne de traditionelle blonder, og i dag er der meget få mennesker tilbage, der kan lave blonder i hånden med de gamle teknikker. Næsten alt blonde bliver lavet på maskine. Det betyder at prisen på blonder er langt billigere i dag, og at blonder derfor er noget, næsten alle har råd til.

2013-03-02_800
Der er nu stor forskel på blonderne, selv om de alle er lavet på maskine. Der findes mange forskellige slags blonder, som er lavet efter forskellige teknikker, og efterligner forskellige af de oprindelige håndsyede teknikker.

Materialerne er også forskellige. Mange blonder er lavet af polyester, men i de finere udgaver ser man også silke eller bomuld og nogle gange blandinger med fx bomuld/polyester eller viscose/polyester.
De billigere masseproducerede blonder er som regel lavet af polyester eller polyester/viscose. Nogle af de dyreste blonder findes primært i sort og hvid, mens de billigere udgaver heldigvis laves i mange forskellige modefarver.

Tips til når du skal klippe blondestof

Sådan lægger du blondestoffet

De fleste blonder har ikke nogen stor forskel på ret og vrang. Du bør alligevel altid tjekke stoffet i dagslys, hvor det er nemmest at se forskelle i vævninger og farver.
Vælg den side, du gerne vil have til at være retten, og sørg for at du vælger den samme side til alle mønsterdele!
Selvom det kan være svært at se forskel når man står med stoffet (også i dagslys), kan det straks være en anden sag når kjolen er klippet og syet, og der er det bare SÅ ærgerligt at opdage, at der alligevel var forskel på ret og vrang.

Når du klipper din blonde, så sørg også for at vende alle mønsterdele den samme vej. De fleste blonder har et mønster, der er retningsbestemt. Det vil sige at der er op og ned på det. Og hvis du vender rundt på mønsterdelene, vil du forstyrre blondens mønster så meget, at det kan ses i det færdige tøj.

blonde_louise

Klipning af blondestof

Der er stor forskel på, hvor nemme blonder er at klippe.
Nogle blonder (typisk dem med mindre mønster og helt tæt net bagved) er næsten lige så nemme at klippe som almindelige kjolestoffer. Andre blonder (typisk dem med store mønster og løst net med mange huller) er drilske som en blød silkesatin.

Det kan være nemmere at bruge mønstervægte til at holde stof og mønsterdele på plads frem for knappenåle. Og du skal bruge en super skarp saks, eller skære stoffet ud med en rullekniv i stedet for at klippe.

Mønstervægte sysiden

Man kan jo fx bruge sådan nogle fine SYsiden mønstervægte. De kan købes på MariaDenmark workshops og hvis man aftaler at komme forbi kontoret…. 75 kr stk.

Har du ikke et stort klippebord, hvor du kan have alt stoffet liggende, så brug gulvet. Hvis blonden hænger ned over bordkanten, vil vægten fra stoffet trække det ud af facon, og pasformen i tøjet vil være forstyrret.
Kan du ikke have alt stoffet lagt op på en gang, så rul det sammen i enden, som om det var på en stofrulle, så alt stoffet ligger på samme underflade, og klip mønsterdelene lidt ad gangen. Bare husk at tjekke på forhånd, hvordan mønsterdelene skal ligge for at kunne være der.

 

 

Sysiden #11: Juli-August 2015

 

-> Køb tema #11 HER <-

 

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] end med almindeligt vævet stof, men når du kender de tricks, som du får i de tidligere (nr.1 og nr.2) og denne blogpost, er det faktisk kun lidt øvelse, du mangler, før du er mester i syning […]

  2. […] der er anderledes end med almindeligt vævet stof, men når du kender de tricks, som du får i den tidligere, denne og den efterfølgende blogpost, er det faktisk kun lidt øvelse, du mangler, før du er […]

Kommentarer er lukkede.