Sytips til blondestof [2 af 3]: Tips til at sy i blondestof

Blonder har et ry for at være vanskelige at klippe og sy i, men det er de faktisk ikke. Der er nogle enkelte ting, der er anderledes end med almindeligt vævet stof, men når du kender de tricks, som du får i den tidligere, denne og den efterfølgende blogpost, er det faktisk kun lidt øvelse, du mangler, før du er mester i syning i blondestof! Artiklen er oprindeligt fra Sysiden tema #11

Sådan syr du i blondestof

Der er de samme arbejdsgange i syning af blonder som når du syr i andet stof: Delene skal samles, og der skal ordnes sømrum. Men fordi blonder er ekstra sarte, er der 3 ting der er værd at tjekke, inden du går i gang med at sy.

Tjekliste: Tre tips til blondesyning

Trykfoden

  • Tjek at din trykfod er helt glat. Hvis den er slidt, så er det måske nu, du skal have en ny trykfod. Måske har du flere almindelige trykfødder til din maskine, og så kan du vælge den, der er mindst slidt. Er der små riller i trykfoden, kan blondens fine net sætte sig fast, og så bliver der altså ret sikkert revet hul i blonden.

 

Nålen

  • Det er altid en god idé at skifte nålen i symaskinen, når man starter på et nyt projekt. Når det er blonde, du skal sy i, er det ekstra vigtigt. Hvis den bare er en lille smule flosset i spidsen, kan blonden hænge fast i nålen, og det er dømt til at gå galt. Man skulle måske tro, at med hullerne i stoffet i forvejen, gør det ikke så meget om nålen ikke er helt spids, men det betyder altså rigtig meget for hvor nemt det er at sy i blonde, så det er altså på alle måder en ny nål værd. Afhængig af blonden kan det være en ide med en tyndere nål. Vælg str. 70 til lidt kraftigere blonder og str. 60 til de helt fine blonder.

 

Tråden

  • Sørg endelig for at bruge en god sytråd! De mindre nåle har et mindre øje, tråden skal igennem, så den skal glide helt frit og og uden fnuller. De bedste tråde på markedet er Saba tråd fra Amann eller tråd fra Gütterman. De er lidt dyrere, men du er sikker på at det er en god kvalitet. Det er helt klart pengene værd, også når du syr i sarte stoffer som blonde.

 

Når nålen er skiftet, trykfoden er tjekket og tråden er af god kvalitet, så er du klar til at sy.

dsc_0555

Begynd sømmen uden bøvl:

Er din maskine sådan en, der har et stort hul i stingpladen, hvor den kan trække stoffet med ned til undertråden?
Så kan det være svært at bakke i blonde for at hæfte tråden. Start i stedet med lidt lange trådender, som du kan binde knude på efter du har syet sømmen. Det er knuderne, der hæfter tråden, så bind 2-3 knuder oven i hinanden helt ned til stoffet.
Du kan også prøve at hæfte ca. 0,5 cm fra kanten, så du aldrig syr helt ud til kanten af blonden. Det vil være nok til at de fleste maskiner.

 

Vælg en stingtype der passer til din blonde

De fleste blonder har det ikke så godt med en almindelig stikning. Sømmen bliver for stram og ender nemt med at knække eller trække i stoffet. Tænk i stedet blonden som en slags strikket stof, der skal have elasticitet bygget ind i sømmene.
Syr du på symaskine er en smal zigzag god til mere faste blonder, og en stræksøm er god til strækblonder. Har du en overlocker er det nogle gange nemmere at sy blonden sammen med 3 trådet overlock.

Skal du lave franske sømme i blondestoffet?

Der er lidt forskel på hvor kraftigt et sømrum, du kan have i blonden. Hvis det er ok med lidt flere stoflag i sømmene, kan det være rigtig godt at sy blonden med franske sømme.
Her er sømmen pæn både på retten og vrangen, og kanten af blonden er lukket inde, så den ikke kommer til at hænge fast i noget og gå i stykker.
Du kan sagtens starte med at overlocke sømmene med en smal 3 trådet overlock, som den første del af den franske søm, og derefter lukke overlocken inde mellem stoflagene med den endelige søm.
Husk at starte med at sy vrang mod vrang, når du syr franske sømme, og hav ekstra tjek på sømrummet. Du skal have dobbelt så meget sømrum, som den bredde du vil have den færdige søm.

Bliver det for klumpet med franske sømme, så nøjes med at overlocke blonden sammen ret mod ret, eller vælge en lidt tæt men bred zigzag til at ordne kanten.

Eller hvad med at bruge hjælpestof?

dsc_0527_800

For at få mere hold i blonden kan du også vælge at sy den sammen med et andet lag stof, som ligger bag ved blonden. Det kan være et lag silkeorganza, hvis du gerne vil bevare det gennemsigtige i blonden, eller det kan være en god kvalitets bomuld eller forstof. Her er fremgangsmåden at ri de 2 stofstykker sammen inden du begynder at sy, så du faktisk laver dit eget stof.

Sådan gør du:

Når blonde og underlag er samlet som et lag, kan du sy delene sammen næsten som du plejer. Du skal stadig være forsigtig, og passe på blonden ikke rykker sig, og du skal også stadig bruge nye skarpe nåle og god tråd. Men så kan du sy en almindelig stikning og ordne kanterne som du plejer med zigzag eller overlock. Du kan også splitte sømrummet, hvad du ellers kun meget besværligt kan hvis det kun er blonde.

 

Sysiden #11: Juli-August 2015

 

-> Køb tema #11 HER <-

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] end med almindeligt vævet stof, men når du kender de tricks, som du får i de tidligere (nr.1 og nr.2) og denne blogpost, er det faktisk kun lidt øvelse, du mangler, før du er mester i syning i […]

Kommentarer er lukkede.