Tilretning af ærme – Lav dit ærme mindre

I november måned er der fokus på jakker i Sysiden. Vi har ladet os inspirere af Coco Chanel, og designet en lille jakke uden nogen former for indlægsmaterialer. Ingen skulderpuder, ingen ærmefisk og ingen afstivning af kroppen.

Noget af det vigtigste for Chanel var, at man kunne bevæge sig i hendes tøj. Derfor designede hun bløde jakker, som hun gerne syede i jersey, men oftest i tweed.

Det kan du læse meget mere om i November magasinet, inde i Sysidens online klub, i en artikel om Coco Chanel og hendes lille jakke, der revolutionerede kvindemoden.

Hvis du allerede har prøvet at sy den lille jakke fra Sysiden, så er du måske en af dem, der synes der er lige rigeligt meget bevægelighed i ærmerne. Sådan er det nu en gang med standard mønstre: de passer til nogen, er for små til andre og for store til andre igen.

Heldigvis er der råd at hente, bl.a. i Sysiden, hvor vi hver måned skriver artikler og laver videoguides om hvordan man ændrer på mønstrene, så de passer bedre til kroppen. Guides som den her, hvor du kan lære at lave ærmerne i den lille jakke mindre.

Guide til mindre ærmegab

Trin 1
Hvis ærmerne er meget store, kan du have brug for også at hæve ærmegabet. Det gør du ved at tegne en linje fra bunden af ærmegabet ved sidesømmen og ind på mønsteret. Linjen skal være vinkelret på trådretningen. Tegn linjen både på forstykket og bagstykket.

ærme 1

Trin 2
Tegn en linje, der er vinkelret på den linje, du har tegnet i trin 1. Den skal gå opad mod skulderen, og du skal afmærke den længde, du vil have afkortet ærmegabet. 1-2cm bør være nok, ellers skal du overveje, om du skal have en mindre størrelse, og lave nogle andre tilretninger, for at få jakken til at sidde godt.

DSC_0078 DSC_0082

Trin 3
Tegn den nederste del af ærmegabet op igen, så det ender i det nye punkt, du har afmærket i  trin 2.

ærme 4

Trin 4
Tegn sidesømmen op igen, så den går fra taljen til det nye punkt i ærmegabet.

Trin 5
I selve ærmet starter du med at tegne overarmslinjen ind. Den går fra hjørne til hjørne i den nederste “spids” af ærmegabet, og er vinkelret på trådretningen.

ærme 5

Trin 6
Vinkelret på overarmslinjen tegner du en linje opad, og afmærker det samme på den, som du har afmærket opad i ærmegabet i trin 2. Hvis du i trin 2 har afmærket 1,5 cm, så gør du også det her på ærmet. Du skal afmærke på både for- og bagærmet – altså i begge sider af ærmet.

DSC_0109

Trin 7
Tegn kuplen op igen i den nederste del, så de nye hævede punkter bliver forbundne til kuppel linjen. Forbind de nye hævede punkter til selve ærmelinjen, så det igen bliver en harmonisk linje.

ærme 6

 

Det kan være du har brug for at få mere vidde af selve ærmet. Til det, kan du bruge denne fremgangsmåde, uanset om du først laver ærmegabet mindre eller ej.

Guide til smallere ærme

Trin 1
Mål rundt om albuen og håndleddet, hvor smalt du vil have dit ærme. Husk at tage højde for, hvad du vil have på under jakken, og at du kan bøje armen. Mål på ærmemønsteret, hvor bredt det er ved albuen og i bunden, og regn ud, hvor meget du skal have taget af. Del det med 2, så du får taget lige meget af i hver side, og sæt mærker på mønsteret, der hvor den nye ærmelinje skal være ved albuen og i bunden.

ærme 8

Trin 2
Forbind punkterne fra trin 1 med hinanden, så du får en ny ærmesøm. Fra bunden til albuen kan du tegne en lige linje med en lineal, og fra albuen op til ærmegabet skal linjen kurve. Du kan enten tegne den i fri hånd, eller bruge kurven på din skrædderlineal eller franske kurvelinealer.

DSC_0154 DSC_0162 DSC_0166

TIP!
Sy et ærme i prøvestof, som du rier eller sætter på jakken med nåle, så du kan teste dine ændringer, inden du klipper i dit stof. Så kan du nå at lave det om, hvis du får taget for meget af, eller hvis det ikke er helt nok. Du kan også starte med den ene guide og tilføje den anden, hvis det er nødvendigt.

 

Vil du have flere guides til tilretninger? Det får du hver måned, når du er medlem af Sysiden online syklub. BLIV MEDLEM HER <—