Tip til for i frakke – lav selv dit mønster til for

I november-december temaet i Sysidens online syklub har vi kastet os over at sy vinterfrakker. Mønsteret til sådan en frakke fylder en del, så vi besluttede at tænke lidt på regnskoven, og undlade at lave et mønster til foret. I stedet viser vi dig i magasinet, der følger med mønsteret, hvordan du selv laver mønster til for ud fra frakke mønsteret.

Når du har styr på det, så er det tid til at opgradere din kunnen lidt, og det er vi er kommet til nu. Du kan nemlig undgå den ene søm i forstykkerne, ved at lægge for-delen af midt-forstykket sammen med for-delen af side-forstykket.

Det er en fordel, fordi hver søm du laver i foret gør stoffet svagere, og dermed risikerer du at det hurtigere går i stykker, så du er nødt til at skifte for i din frakke. Forstof er ikke så holdbart som yderstoffet, så du vil gerne have så få sømme i det som muligt.

Hvis du også vælger at sy mellemfor i din frakke, så har du endnu en grund til at ønske dig færre sømme. Det er nemlig et omstændigt arbejde at få mellemforet syet sammen med foret, og det kan hurtigt komme til at “rynke” i sømmene, hvis maskinen ikke er toptunet og indstillet korrekt. Til gengæld er det alt arbejdet værd, når man slipper for at fryse på de kolde vinterdage.

Sådan fjerner du en søm i forstykket på foret:

Du skal starte med at kopiere de 2 forstykker fra dit tilrettede mønster, som du har klippet stoffet efter, over på nyt mønsterpapir. Marker hvor belægningen går til, og klip for-delen af midt-forstykket fra, så det bliver en del for sig selv.

foermønster2

Sæt den nye mønsterdel fast til side-forstykket i bunden og ved brystpunktet, enten med et lille stykke tape eller med en knappenål.

Tegn en linje på det nye stykke, som går fra brystpunktet til kanten af mønsterdelen (den røde linje på billedet). Afstanden mellem de 2 mønsterdele over brystpunktet er det oprindelige brystindsnit, der er fjernet i sømmen her. Afstanden mellem de 2 dele i taljen er det oprindelige taljeindsnit, der er fjernet i sømmen.

foermønster1

 

Klip ind ad linjen fra yderkanten til brystpunktet, så papiret kun lige hænger sammen i 2 mm. Flyt den øverste del, så du lukker brystindsnittet, og linjen foroven bliver en ubrudt linje. Sæt tape på den øverste del, så den bliver holdt fast.

foermønster9

 

Tegn en ny linje i taljen fra yderkanten til der hvor taljeindsnittet er bredest (blå linje på billedet). foermønster8

 

Klip ind ad den blå linje så papiret kun lige hænger sammen ved indsnittet. Skub den yderste mønsterdel ind, så linjerne under indsnittet kommer til at flugte med hinanden. Der er en lille afstand, der fortager sig lige så stille ned mod bunden, men her skal mønsterdelenes linjer ligge helt oven i hinanden.

Papiret vil lappe lidt over i yderkanten ved den blå opklips-linje, og sprede sig mere endnu ved den røde opklips-linje. Mål det overlap der er ved den blå linje – på mit mønster er det 1 cm – og fjern halvdelen i hver side af det lille indsnit, der har åbnet sig ved brystpunktet, så indsnittet her igen bliver mindre. Længden af yderkanten skal passe med det, den var før, for at kunne sy den sammen med belægningen. På mit mønster fjerner jeg 0,5 cm i hver side af indsnittet.

foermønster6

 

Den færdige mønsterdel ser sådan ud. Der er et talje-indsnit i forstykket, men det er som regel en god idé ikke at sy det, men i stedet bare lade det være i stoffet og give lidt ekstra bevægelighed, som kan være tiltrængt i for.

Trådretningen følger den fra side-forstykket. foermønster4

 

Nu er du klar til at klippe dine mønsterdele i for og evt. mellemfor. Klip det almindelige for-stof først, og brug de dele som mønster når du klipper mellemfor. Det er nemlig vigtigt at de 2 lag bliver ens, så du nemmere kan sy dem sammen.

foermønster3

 

Når alt er klippet syr du for og mellemfor sammen stykke for stykke. Sæt nåle i, så de ikke glider for meget fra hinanden under syningen, og sy 0,5 cm fra kanten, så denne syning bliver dækket af den endelige søm, når du samler foret.

foermønster11

 

Det lille indsnit, der kom i yderkanten ud for brystpunktet, er brystindsnittet, der nu er drejet ud i den kant. Det er så småt, fordi der ikke er så langt fra brystpunktet til kanten, og det er netop derfor, man laver indsnittet her. Men når du syr foret fast til belægningen skal du ikke sy brystindsnittet som et almindeligt indsnit, men i stedet folde det som et læg. Så er det med til at give lidt mere bevægelighed i frakken, og sørge for at foret ikke bliver så slidt i sømmene.

foermønster10

 

Det her trick kan du bruge på alle de jakker og frakker, du laver for-mønster til, hvor stof-mønsteret er lavet over et grundmønster med brystindsnit. Det virker fx. også til vores “Lille Jakke” fra november 2014 som er designet uden for.Du kan udvikle for-mønster til jakken efter samme fremgangsmåde som du udvikler for-mønster til vinterfrakken.

Hvis du gerne vil have fingre i mønsteret til frakken og det medfølgende magasin med guide til at lave for-mønsteret, så der det at finde i online klubben frem til 1. januar 2016.

Log ind i klubben her, hvis du er medlem <–

Eller køb adgang her <–