Tre Ting Du Skal vide Før Du Syr Næste Gang; Sy til din krop og stil!

Blogposten herunder er et uddrag af en artikel fra Sysiden #6 fra Januar 2015.

3 ting du skal overveje før du syr

Alle der syr, designer.
Hver gang du syr en model og vælger hvilket stof du skal bruge, laver du et designvalg. Og hvis du selv går videre, f.eks. efter de guides vi viser i Sysidens magasiner og videoer, laver du endnu flere designvalg.

Jeg tror, at du vælger dine designdetaljer efter hvad du synes kunne være pænt eller ud fra hvad du har lyst til at prøve at sy. Og at det måske ofte er sådan lidt på gefühl. Og at du nogle gange oplever at resultatet ikke bliver helt så godt, som du havde forestillet dig. (Sådan har jeg i hvert fald haft det mange gange)

Men ved du, at der faktisk er nogle retningslinjer du kan bruge, som kan hjælpe dig til at tøjet klæder dig – og som du kan tage højde for allerede i planlægningsfasen (altså inden du har syet op og brugt tid og stof på en model, som du måske alligevel ikke kan lide at gå i)?

 

Hvad er design?

Designvalg er at styre øjet, så øjet ser de proportioner og de fokuspunkter vi ønsker. Og den stil – og de værdier – vi prøver at udtrykke (det kommer vi til i en senere blogpost). Og nogle gange er design også at snyde øjet.

Og ja, man kan godt både snyde og styre øjet.

Se f.eks. på linjerne herunder. De er fuldstændig lige lange. Men fordi øjnene bliver styret af enderne på linjerne, virker de ikke sådan.

Overvejelse # 1 du skal gøre dig før du syr:

Hvad vil du fremhæve eller nedtone på din krop?

Vi har nok alle sammen noget med vores krop som vi er glade for, og andet som vi ikke synes er så skønt. Fx synes jeg at jeg har pæne ben og en pæn numse, mens jeg ikke er så glad for min mave og taljeområdet.

Så for mig handler det om ikke at trække alt for meget opmærksomhed mod min mave. Hvis den er for tydelig, føler jeg mig nemlig dårlig tilpas.

I stedet går jeg efter at fremhæve mine ben ved fx at gå i korte skørter, have slids i lange skørter og bruge lækre strømper og sko.

Hovedreglerne her er:

1: Fremhæv kun det du selv er glad for at vise frem (for folk ser det!)

  • Ex1: Fremhæv hud, ansigt, kraveben med kraver, udskæringer og revers
  • Ex2: Fremhæv barmen med dybe udskæringer, eller tætsiddende jersey
  • Ex3: Fremhæv ben med kort skørt, lækre strømper og sko, slidser i lange skørter, tætsiddende bukser
  • Ex4: Fremhæv taljen ved at lave overskæringer i fokus-farver eller med bælter og pynt i taljen
  • Ex5: Fremhæv numsen med tætsiddende bukser, pencil-skirts, jeans

 

2: Fremhæv kun en ting ad gangen – for ellers kan det faktisk have den stik modsatte virkning – hvis der er for mange detaljer med, bliver øjet forvirret og søger væk og hen mod det man gerne vil skjule.

Et klassisk eksempel er hvis man både går efter at fremhæve barmen og benene. Du kender det godt: Et stramt kort skørt og en meget nedringet top. Samtidig.
På en eller anden måde kommer det til at virke ”for meget”, for rodet, for højtråbende. Og man ser tøjet i stedet for personen, der bærer det.

Noget jeg ofte ser hos mine kursister er en trang til at have en masse detaljer på samme kjole. Krave. Ærmekanter. Lommer. Kontrastfarver. Bælte i taljen.
Og hvor hver af disse detaljer kan være fine og fremhæve personligheden hos den, der bærer kjolen, og også styre hvor øjet skal løbe hen, så bliver en kombination af for mange detaljer rodet og for meget.

Men hvis man i stedet bare fremhæver f.eks. ansigtet og huden ved kravebenene med en krave (evt. med kontrastfarve) og måske tilføjer en matchende kant på ærmerne, så kan det fremhæve personlighed (ved stil-valget af stoffet, kraven og kanten).

Overvejelse #2 du skal gøre dig før du syr:

Hvordan vil du bruge design-linjer til at fremhæve eller nedtone områder af din krop?

Når man taler om designlinjer, taler man både om de ydre linjer og de indre linjer.

De ydre designlinjer er designets silhuet. Det er f.eks. A’et i en A-formet kjole, eller taljeringen af en kjole.
Hvilken form, der ser godt ud til dig, afhænger i høj grad af din kropstype – og det kan du bl.a. læse mere om i stylist Katrines artikel i nr. 5 af Sysiden fra December 2014.

De andre designlinjer – som er dem vi vil beskæftige os med nu – er de indre designlinjer.

De indre designlinjer er linjer inden for silhuetten, der snyder og styrer øjet. Som regel vil vi gerne snyde øjet til at se os som højere og slankere frem for bredere og tykkere.

 

Det kan fx være tydelige overskæringer, den skrå kant på en slå-om kjole, knaplukninger og striber i stoffet.

Som du kan se på sliden herunder, kan der være god grund til at tænke over fx stribers tykkelse og placering

indre designlinjer

Der er en grund til at slå-om-kjoler giver et elegant udtryk til stort set alle kvinder:
Den diagonale linje, som kanten på slå-om kjolerne laver, styrer øjnene på en længere rejse og får de ydre linjer til at virke smallere og længere. Og så skader det jo heller ikke at barmen bliver fremhævet, mens maven bliver tilsløret af stoflagenes folder.

Overvejelse #3 du skal gøre dig før du syr:

Hvordan vil du bruge farver og kontraster til at fremhæve eller nedtone områder af din krop?

Når du vælger stof til dine kreationer kan det være ret nyttigt at tænke over farver og kontraster i planlægningen af dit projekt.

 

Kontraster fremhæver. Og det gør høj intensitet (altså primær-farver eller neon) også.

Øjet søger også imod lyse farver og de vil også få området til at virke større.
Så hvis du gerne vil fremhæve noget, så brug evt en af disse virkemidler.

Men pas på med ikke at overdrive. For en kombineret brug af lyse, klare farver vil få et område til at synes tættere på, større og tungere.

Det betyder ikke at du ikke kan bruge farverige stoffer uden at synes meget større end du er. Men så skal du undgå kontraster – som fx når mønstre består af to farver der ligger langt fra hinanden i styrke og tone – og måske også undgå andre detaljer, som vil forvirre billedet.

I modsætning hertil har vi heldigvis de mørke, toner med lav intensitet og lav kontrast i mellem farver. Når du vælger disse virkemidler vil området synes længere væk, mindre og lettere.
Det er bl.a. derfor at vi synes, at sort slanker.

Nu ved du lidt om teorien bag design. Design er et magtfuldt værktøj og ganske få ændringer kan gøre en stor forskel for det færdige indtryk.

Vil du vide mere om at designe til din stil og kropstype?

Så kan du tage på workshop i Design. Her lærer du om at designe til din kropstype og stil. Du får 10% rabat, hvis du er medlem af Sysiden!

Sykursus i design