Din trendy sommerjakke

Du har sikkert ligesom jeg lagt mærke til de sorte knælange jakker, som folk går rundt med lige nu. De kom ind i modebilledet sidste år, men de er her stadig i stor stil. Jeg har længe ønsket mig sådan en jakke, fordi den er klassisk og stilren, og så kan man bruge den både til almindelig hverdagsbrug, og når man skal en tur i byen om aften.

Jeg havde bare ikke fået den lavet fordi jeg har manglet det rigtige symønster til den. MEN det har jeg nu. Det er nemlig Sommerjakken fra Maj-juni – Sysiden nr. 16 jeg har brugt og med få ændringer, bliver det til en helt anden jakke.

Min jakke er lavet lang med slidser i siden, syet uden krave og lommeklapper samt pyntet med et bælte i samme stof.

sortjakke-bag

sortjakke-med-strik

sortjakke-rever

sortjakke-lomme

Sådan gør du

Jeg vil her vise dig, hvordan du hurtig og LET kan lave denne jakke – og det er let, det lover jeg dig 😉

Maal-til-din-jakke

Start med at finde ud af, hvor lang din jakke skal være. Tag målebåndet i den ene hånd, og lad den hænge ned fra skulderen, med 0 forneden. Juster den op og ned, indtil får den længde du til have. Du kan nu aflæse målet, der hvor du holder fast på målebåndet.

  • I mit tilfælde er målet 117 cm.

Find dit forstykke frem. Du skal til at finde ud af hvor meget du skal lægge på dit mønster i længden.

Mål fra skulderpunktet ved halsen og lige ned – MEN du skal måle ”omvendt”, det vil sige du skal ligge dit målebånd sådan at (fx 117 som var mit mål) starter på skulderpunktet. Så kan du aflæse hvor meget du skal ligge til dine mønsterdele- Fx 39 cm (Se billederne her under)

maalbaand-paa-moenster

Læg målebåndet på dit forstykke.

maal-paa-moenster-skulder

Start med dit længdemål ved skulderpunktet

maal-paa-bunden

Du kan nu måle hvor meget du skal forlænge dine mønsterdele.

Nu kan du begynde at forlænge mønsterdelene.

Viderefør linjerne på hver side ned med det mål du kom frem til lige før og forbind dem i bunden. Dette skal du gøre på forstykket, forsidestykket, bagstykket og belægningen.

tegn-moenster-laengere

Sidestykket og bagstykket kan du vælge at tegne den lige ned eller som jeg har gjort, tegnet den lidt skrå – Det har jeg gjort, for jeg ville have lidt mere vidde i forneden. Jeg har lagt min lineal på linjen fra talje til hofte, og tegnet den ud.

moenster-med-vidde

moenster-bunden

Bunden af sidestykket og bagstykket skal være let buet

Nu er dine mønsterdele færdig. Tegn sømrum på, inden du klipper dem ud.

Sådan laver du bælte og tilhørende stropperbaeltestrop-klippet

Klip et langt stykke der måler 12 x 170 cm med trådretningen på langs. Det kan godt være du har brug for er længere bælte, alt efter hvilken størrelse du er. Har du ikke stof nok til at lave den så lang i første omgang, kan du sagtens dele den op i flere stykke og sy dem sammen.

Nu skal det syes og vendes

Find et stykke snor (fx anorak snor eller hvad du har i gemmerne) Det skal du bruge til at vende bæltet med, når du har syet den sammen. Snoren ligger du inden i stofstrimlen ved enden af bæltet og så folder du stoffet rundt om den ret mod ret. Sy nu enden sammen, så snoren sidder godt fast.

baelte-med-snor2

Sy snor i enden inden stykket syes sammen på langs.

Sy derefter bæltet sammen på langs, imens snoren ligger inden i.Du kan nu vende bæltet med at trække i snoren. Denne metode kan du bruge til alt som er smalt og hvor man ikke lige kan vende det rundt med fingrene.

baelte-med-snor-hiv

Træk i snoren og vend stoffet så retsiden kommer ud.

Pres nu kanterne skarpe med strygejernet. Fold enderne ind og lav en pyntestikning hele vej rundt, ca. 5mm fra kanten.

baeltet-faerdig

Det færdigsyede bælte

Bæltestopper

Du skal også have bæltestropper til dit fine bælte. Klip et stykke der er ca. 30 x 5 cm. Sy det på samme måde som bæltet. Lav en stikning i hver side. Klip stykket over på midten, så du får 2 bæltestropper.

baelte-stropper

Bæltestropper – klar til at blive syet på jakken

Tag din jakke på og bind bæltet om maven. Sæt en lille nål eller tegn med kridt hvor stropperne skal side oven på sidesømmen. Du kan nu placere stropperne og sy dem fast.

baeltestrop

Færdig bæltestrop

Slids

Slids-retside

Åben slids i sidesømmen

I min jakke har jeg valgt at lave åbne slidser i sidesømmen. Den laver du ved at lade at stykke at sidesømmen stå åben i bunden af jakken. Pres sømrummet ned og lav en fin stikning 7 mm fra kanten rundt om slidsen.

Stof

Denne jakke er syet i en lækker klassisk twill buksevare. Stoffet består af  viskose og en lille smule polyester. Det gør det blødt med et tungt fald – super til denne jakke. Stoffet er fra Citystoffer og Garn i Aarhus. Du kan bestille den lige her på deres webshop -> http://citystoffer.dk/shop/klassisk-buksevare-i-4795p.html

sortjakke-bag2

 

Få mønster og tilhørende magasin – KLIK HER

 

Vi vil så gerne se din jakke

Del gerne billeder med os i Sysidens forum eller i Sysidens-sygruppe på facebook >> Sysiden-syrum

Eller på Instagram med #SY116