farvekonsulent

Vælg de rigtige farver, når du syr selv

Sysiden har interviewet CMB farve- og stilkonsulent Anne-Lise Andrup omkring farver og syning til Sysiden no. 2. Vi ville gerne vide lidt mere om, hvordan man sikrer sig at det stof, man køber, har en farve der klæder en, så man får tøjet brugt.

Og det har Anne-Lise en masse holdninger til og en håndfuld gode råd, du kan bruge med det samme og helt på egen hånd. Her på bloggen skal det handle om kvalitet i det tøj, du syr til dig selv. Hele artiklen om farver og hvilke farver, der klæder forskellige typer, kan du læse i symagasinet fra september 2014.

Anne-Lise Andrup er uddannet indenfor det amerikanske Color Me Beautifull system, der arbejder ud fra en inddeling af farverne i 12 årstider. På baggrund af sin uddannelse og mange års erfaring med mange forskellige kvinder og mænd, finder Anne-Lise frem til hvilke årstider, man kan bruge farver fra, og hvilke farver, der er de absolut bedste til en.

Kvalitet, når du syr selv
Udover at være farvekonsulent, er Anne-Lise også uddannet designer og skrædder, og har i mange år drevet en beklædningsskole med tilhørende stofbutik i Odense. Hun har undervist i syning siden 1971, og hun har set rigtig mange kursister i både heldige og mindre heldige syprojekter.

Så hun ved altså, hvad hun taler om, når hun udtaler sig om, hvad der klæder folk. Og det ved hun godt, at hun gør. Engang har hun faktisk nægtet en kunde at købe en smuk (og dyr) velour, fordi det for det første ikke var kundens farve, og for det andet fordi kunden ville sy en model, der ikke ville klæde hende i den metervare.

Det er ikke en vejledning man møder i mange butikker. De fleste vil gerne bare sælge deres varer, også selvom de kan se, at kunden ikke vil blive glad for varen på sigt. Anne-Lise vil hellere have at hendes kunder oplever det, hun kalder en god kontaktpris med deres tøj.

Sådan regner du tøjets kontaktpris ud
Kontaktprisen er den pris, du betaler for tøjet pr. gang du har det på. Dvs. at hvis du køber en t-shirt til 49.95 i H&M og har den på 2 gange, inden den er så forvasket og grim, at du afleverer den i genbrugs boksene i samme H&M, du købte den i for 2 uger siden, så har den haft en kontaktpris på lige knap 25 kr.

Derimod har din vinterfrakke, som du har givet en del mere for, været på flere gange dagligt de sidste 3 eller 4 vintre. Lad os sige du har haft den samme frakke på hver dag fra 1. oktober til 28. februar i 3 år, og at du gav 2000 kr for den, da du købte den. Så har den en kontaktpris på lidt mere end 4 kroner.

Syr du selv, og undlader at indregne en timepris (fordi det jo er din hobby), så kan du nå en meget lavere kontaktpris. Og så er det pludselig t-shirten fra H&M, der er den dyre.

Sådan opfordrer Anne-Lise Andrup dig til at se på tøj. Og når du syr selv, gælder det også stofkøb og valg af model. Når du ved, hvad der klæder dig, får du mulighed for at designe og sy tøj, du bliver rigtig glad for, og får brugt så meget, at du ender på en kontaktpris på langt under hvad du kan købe dig til i billige tøjbutikker. (Prøv at sig det til din mand, hvis han synes du bruger lige rigeligt med penge på stof….men sørg lige for at have et par holdbare eksempel i garderoben inden du præsenterer ham for regnestykket, for det kan jo være han regner efter).

 

De bedste værktøjer til at finde det rigtige stof
Hvis du syr selv, og elsker at sy, så er et af de værktøjer, du kan bruge til at sikre dig, at du syr de rigtige ting med den bedste kontaktpris, at få lavet en farvetest og gerne med en farvemappe, du altid kan slå op i. Det er en viden for livet, og en god investering, både økonomisk men også på glædes kontoen, fordi du ganske enkelt bliver mere glad for det tøj, du har i garderoben. Sådan siger Anne-Lises kunder i hvert fald.

Du kan læse mere om Anne-Lise Andrup og hendes store viden om farver i september udgaven af Sysiden, og du kan tjekke hendes hjemmeside ud her: www.dinprivatestylist.dk